Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii problemy wątrobowe i układu moczowego u młodego psa

Forum

problemy wątrobowe i układu moczowego u młodego psa

Witam, mam około 3 letniego psa ( różnica może być 2-3 miesiące ponieważ wzięłam go ze schroniska jak miał około pół roku). Około miesiąc temu miał on problemy z oddaniem moczu, lekarz weterynarii stwierdził zmiany w nerkach jednak nie miał pewności. Podane zostały leki i objawy ustąpiły. Trzy dni temu pies zaczął wymiotować ( niedziela wieczór) w poniedziałek - kolejnego dnia zgodnie z poradą weterynarza udzieloną przez telefon podałam mu węgiel ale objawy nie ustąpiły, we wtorek udaliśmy się do weterynarza i wykonał on badanie krwi i moczu, diagnoza brzmi kryształy w układzie moczowym i zaburzenia i powiększona wątroba. Byłabym niezmiernie zobowiązana gdyby ktoś z Państwa pomógł mi rozszyfrować wyniki badań, i określił jak poważna jest sytuacja. Bo niestety weterynarz nie wyjaśnił mi dokładnie sytuacji,a przynajmniej nie na tyle żebym wiedziała z czym mi przyszło się borykać i jak mogę pomóc mojemu psu. TEST RESULT ALP 79.0 U/L ALT 100.9 U/L H UA 20.3 mg/dl Crea 0.96 mg/dl AMY 796.9 U/L i wyniki drugie WBC 7.8 10*3/uL LYM% 25,4 % MID% 10.7% GRAN% 63.9% LYM# 2.0 10*3/uL MID# 0.8 10*3/uL GRAN# 5.0 10*3/uL RBC 7.29 10*6/uL HGB 18.3 g/dL HCT 50.2% MCV 68.9 fL MCH 25.1 pg MCHC 36.4 g/dL RDW-SD 35.3 fL RDW-CV 14,8% PLT 256 10*3/uL MPV 9.6 fL PDW 11.5% PCT 0.24% P-LCR 18.9% jeszcze raz bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu i ewentualne zalecenia co do dalszych działań z poważaniem, Katarzyna

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2013-12-19
Niestety nie przesłała Pani wszystkich badań brak jest badania moczu i usg jamy brzusznej. W biochemii mamy podwyższony ALT dwukrotnie, ALP w normie, ale brak jest innych enzymów, które pokazują pracę wątroby. Morfologia jest prawidłowa. Wyniki nie są złe, wskazują na problem z wątrobą, ale nie wiadomo czy jest to pierwotny czy wtórny do wymiotów i braku apetytu. Proponuję badania powtórzyć za kilka dni, a na razie leczyć psa objawowo.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii