Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Problemy wątrobowe(?) - czy trzystkowe(?) u sznaucerki

Forum

Problemy wątrobowe(?) - czy trzystkowe(?) u sznaucerki

Witam. Suczka sznaucer miniatura wiek 7 i 1/2 roku waga 5 kg. Około pół roku temu w wyniku zjedzenia na spacerze prawdopodobnie zdechłej myszy pojawiły się ostre objawy wymiotne, opuchnięcie brzucha, apatia. Badanie krwi wykazało podwyższony wskaźnik AST (GOT) - 109 U/I i nieznacznie Potas 5.21 mmol/I , pozostałe wyniki krwi w normie. Diagnoza lekarza była "problemy z trzustką" Otrzymała mnóstwo zastrzyków - (lekarz niechętnie informuje co podaje) ale po 3-dniowej kuracji i kroplówkach oraz 7-mio dniowej kuracji doustnie Synulox 2x1/4 tabl. oraz Duspatalin 2x1/4 tabl. oraz Bioprazol 2x1/2 psica powoli doszła do normy. Karmienie cały czas staranne, bez tłuszczu wołowina gotowana rozdrobniona (chuda) z warzywami, suchy pokarm to Hils - canine i/d, oraz najczęściej jagnięcina z firmy Purina. Niestety objawy się powtarzają już po raz 3-ci (w ciągu pół roku). Suczka je - choć mniej i pije raczej normalnie. Nie ma wymiotów, nie biega, jest obolała, apatyczna, nie wskakuje na fotel. Stolec nieco luźniejszy (ale nie biegunka) i kilka X dziennie 2 do 3 razy. Po ostatniej wizycie u tego samego lekarza, podano coś w zastrzykach, że psicka leżała w domu przez 20 godzin jak martwa z bardzo krótkim oddechem. Na pytanie co jej tym razem podano - powiedziano mi :"wszystko co możliwe, bo nie wiadomo co jest, jakaś taka zgarbiona, to może kręgosłup?" Zrezygnowałem z tego weta i szukam kogoś bardziej wiarygodnego i wnikliwszego w wydawaniu diagnozy w okolicach Zielonej Góry. Na dniach będzie następne badanie biochemiczne, ale czego mogę się spodziewać do czasu wizyty u lepszego lekarza. Czy to problemy z trzustką ? - czy raczej z wątrobą ? Póki co podaję jej do posiłków Hepatil 1/2 tabl. 2x dziennie oraz 1 x dziennie 1/4 tabl. Heparegen 100 mg. Wykazuje chwilowe polepszenia nastroju, ale tylko przez ok godziny. Na spacerach w lesie tylko chodzi i po 200-300 metrach prosi wziąć na ręce dla odpoczynku. Proszę o jakieś wskazówki czego mogę się spodziewać. Pozdrawiam w bólu - Andrzej

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-03-07
Witam serdecznie. Rzeczywiście, dość dziwnie to wszystko wygląda. Sugerowałbym wykonać dokładne badania - kał na pasożyty i próbę kliszową, badanie moczu, krew - morfologia z biochemią (AspaT, ALAT, mocznik, kreatynina, GGT, lipaza, amylaza, przeglądowe rtg jamy brzusznej i płuc. Do czasu postawienia diagnozy proszę psa oszczędzać - krótkie ale częste spacery, nieforsowne.
Może być tak, że nałożyło się kilka problemów, gdzie zatrucie było być może czynnikiem ujawniającym niewydolność, czy inny problem zdrowotny. Ale póki nie ma pełnych wyników diagnostyki, niewiele można powiedzieć.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii