Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii problemy po wypadku

Forum

problemy po wypadku

witam serdecznie, jestem właścicielką rocznej kocicy. Pięć dnie temu mój kot został potrącony przez samochód. Po zdarzeniu poszłam do weterynarza i została jej udzielona pierwsza pomoc. Od pięciu dni mój kot nie wydala kału. Codziennie sika do kuwety jednak nic więcej. Bardzo się martwię ponieważ wiem że jest to nie korzystne dla zwierzęcia. Zaczyna tracić apetyt i coraz mniej pije. Według lek. wet jest to wynikiem stresu po wypadku i zabiegu szycia tylnej łapki. Proszę o poradę. Jest to mój kolejny kot i jestem trochę przewrażliwiona, ale boje się bardzo że coś jest nie tak. Zawsze była bardzo aktywnym kotem i ciężko jej było usiedzieć na miejscu przez 3 min. teraz tylko spi.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-02-26
Dzień dobry. Czy zostały zrobione jakieś badania dodatkowe (krwi, RTG)?
yulii84
Data dodania: 2013-02-27
Został zrobiony Rtg. Na zdjęciu nic nie widać, żadnych złamań. Kot dostał krople przeciwbólowe do podawania w domu meloxicam. Ogólnie stwierdzono iż kotek jest mocno poobijany jednak nie stwierdzono żadnych uszkodzeń narządów wewnętrznych. Jednak ja widzę ze kot je coraz mniej ma ochotę ale tak jakby nie chciała jeść żeby nie musieć sie załatwiać
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-02-27

Jeśli stan kotki się nie poprawia, a jej samopoczucie stanowi powód do niepokoju, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poszerzyć diagnostykę. Skoro na zdjęciach RTG nie stwierdzono żadnych złamań, kolejnym krokiem powinno być badanie krwi (morfologia i biochemia) w celu ogólnej oceny funkcjonowania organizmu oraz badanie USG narządów jamy brzusznej. Badania te powinny pozwolić na wykluczenie uszkodzeń narządów wewnetrznych lub na znalezienie przyczyny braku poprawy u kotki.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii