Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii problemy po sterylizacji kotki

Forum

problemy po sterylizacji kotki

Witam serdecznie.Kotka,roczna,rasy europejskiej, została poddana sterylizacji 28,05 br.Leki,które zostały jej przy tej okazji podane to;Ketamina,Tolfedine,Betamox,i coś czego nazwy nie udało się rozszyfrować.Wiadomo,kotka senna,ospała,brak apetytu większego itp...po kilku dniach zauważyłam że tzw trzecia powieka nie zmniejsza się na jednym oczku (ok 1/3 powierzchni oka),poza tym kotek przestał słyszeć.Na kontroli byłam dwa razy,najpierw 30.05 (stwierdzono,że te objawy przejdą) oraz 05,06 (weterynarz stwierdziła,że komplikacje się zdarzają i może to być udar mózgu) gdzie przy okazji podano Rapidexon.Moje pytanie brzmi;czemu kot nie słyszy,czy jest możliwe żeby dostał udaru mózgu i czy objawy trzeciej powieki ustąpią?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-06-05
Bardziej od udaru mózgu wygląda to na skutki niedotlenienia mózgu w wyniku zaburzeń związanych z narkozą. Kotka jest jeszcze młoda, w znacznym stopniu da się ją usprawnić - więc należy ją leczyć poprawiając ukrwienie narządów i rehabilitując ją podobnie jak ćwiczy się z niemowlętami z niedotlenieniem w trakcie porodu. Słuch może nieznacznie ulec poprawie, ale najważniejsze są narządy ruchu i zmysł równowagi. Proszę znaleźć dobrego lekarza wet. zajmującego się neurologią i pod jego kierunkiem jak najszybciej podjąć właściwą terapię z rehabilitacją.
Kamila
Data dodania: 2012-06-05
przepraszam ale nie dopisałam...Kotka jest sprawna ruchowo...bawi sie już teraz,czasem ma problem ze wskakiwaniem ale to z pewnością jeszcze za wczesnie na tego typu wyczyny

Powrót do tematów | Powrót do kategorii