Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii problem zdrowotny kota

Forum

problem zdrowotny kota

Witam.Mam od 9lat kota. O d tygodnia zauważyłam zgrubieni w okolicy podżuchwowej z lewej strony.Nie wiem czy może to być powiększony węzeł chłonny? Palpacyjnie wyczuwa się twardość tego guza?ale w zachowaniu kota nie zauważyłam by był on bolesny. Co to może być??

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-09-25
Witam, może to być powiększony węzeł chłonny, ewentualnie jeśli jest nieprzesuwalny względem kości żuchwy może być to ropień około wierzchołkowy zęba. Tak czy inaczej wg. mnie na 70-80% jest to problem stomatologiczny. Powiększony węzeł może pojawić się w stanie zapalnym w jamie ustnej - najczęściej choroby dziąseł powodowane przez nadmierny kamień nazębny. Kamień usuwa się wtedy skalerem ultradźwiękowym w znieczuleniu i po krótkiej antybiotykoterapii powinno dojść do wyleczenia. W przypadku ropnia konieczna jest ekstrakcja zęba objętego zapaleniem. Oba zabiegi wykonuje się w znieczuleniu, dlatego zalecam pilne zajęcie się problemem dopóki wiek kota nie jet przeciwwskazaniem do znieczulenia. Być może będzie potrzebne RTG do wyjaśnienia problemu. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii