Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Problem z zębami

Forum

Problem z zębami

Witam.Bardzo proszę o poradę.Mój 11 letni piesek miał 3 tygodnie temu usuwany znaczny kamień nazębny i usuniete 4 zęby. W wypisie stwierdzono,że niektóre zęby maja odsłonięte szyjki ,ale z uwagi na ich dobry stan i osadzenie nie usunięto ichI (chociaż nie wykonano wtedy RTG). Niestety tydzień temu Reksia rozbolał kolejny ząbek z wielka bolesnością pyszczka na dotyk, lekka opuchlizna. Przepisano mu kolejny antybiotyk i zlecono ekstrakcje zęba(ów) juz pod kontrola RTG.Bardzo proszę o poradę czy usuwać tez te zęby z odsłoniętymi szyjkami mimo sugestii,że sa one w dobrym stanie.Przez tydzień po zabiegu piesek nie chcial pić wody -to chyba przez ten ból szyjek.Nie chcę go skazywać na ciągły ból i cierpienie z powodu nawracających stanów zapalnych i ryzyko kolejnej narkozy( ma 11 lat, na razie zniósł ja dobrze ale zawsze jest ryzyko )!Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź:-)

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Marek Bomba
Data dodania: 2012-01-06
Decyzja należy do właściciela. Z lekarskiego punktu widzenia nie usuwa się zębów, które są jeszcze w dobrym stanie. Natomiast jest inna kwestia związana z ekstrakcją wszystkich zębów- pies nie będzie mógł jeść tego co do tej pory, konieczne będzie przygotowanie specjalnych posiłków zmiksowanych lub karmy namoczonej, zgniecionej. Decyzja zatem należy do właściciela, myślę, że wspólnie z lekarzem prowadzącym osiągnięcie państwo kompromis, tak aby pies czuł się dobrze i cieszył się długim zdrowiem.
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-01-09
Zęby z odsłoniętymi szyjkami, które sprawiają zwierzęciu ból powinny być usunięte. U zwierząt zwykle nie dochodzi do próchnicy, najczęściej mamy do czynienia z paradontozą, wynikającą z nagromadzenia się kamienia nazębnego. Można czasem jeszcze poczekać z usunięciem o ile zwierzę daje sobie wykonywać codzienną toaletę jamy ustnej. W przypadku braku takich możliwości lepiej jest usunąć więcej zębów niż mniej. Z moich doświadczeń wynika, że zwierzęta po takim zabiegu bez problemów przyjmują suchą karmę. A brak przewlekłego stanu zapalnego w jamie brzusznej podnosi komfort zwierzęciu i domownikom.
grazia1960
Data dodania: 2012-01-11
Dziekuję za odpowiedż. Na razie dzieki antybiotykom ból zębów ustapił i opuchlizna oraz krwawienie dziąśeł zniknęły.Reksio daje sobie przemywać dziąsla szławią i rumiankiem, dodatkowo stosuje żele Orozyme i Stomodine(na przemian),żeby zapobiec narastaniu płytki nażębnej.Chyba wiec odczekam z zabiegiem,oczywiście o ile znowu wystapi ból niezwłocznie umówie sie na zabieg juz z prześwietleniem RTG,aby usunać wszystkie chore i podejrzane zęby.Pozdrawiam-Grażyna.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii