Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii problem z yorkiem

Forum

problem z yorkiem

Witam mam pieska Yorka.Ma 4 lata .Jest zdrowy ma wszystkie szczepienia,nawet zdjęty kamień z zębów.Lecz mam z nim problem piesek cały czas sika mi w domu,od malutkiego upatrzył sobie futrynę oraz kant szafy drewnianej.2 mieś temu mieliśmy remont mieszkania szafa została wymieniona na nową futryny wyczyszczone i wymalowane.Nawet zakupiłam preparat maskujący mocz psa i ktory miał go odstraszać zeby nie sikał i co???.Nadal sika w nocy lub jak wujde z domu .Stawiam juz cos przy szafie zeby nie nasikal bo szafa zaczęła puchnąc to wtedy nasika na futrynę!!!! błagam co ja mam z nim zrobić (nie ukrywam że myśłałam już o wykastrowaniu ) Ewa

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-09-29
Pies, który od szczenięcia jest przyzwyczajony do sikania w domu, a yorki to lubią robić szczególnie. Jest trudnym przypadkiem do wyleczenia. kastracja może w niewielkim stopniu tu pomóc, ale będzie to dopiero początek drogi. Bezwzględnie należy z nim częściej wychodzić, nagradzać za brak sikania i karać obojętnością za sikanie na futrynę. Krzyk tu niczego nie poprawi, izolacja i obojętność zdecydowanie lepiej działa na psa. Warto także wykonać dokładne badanie układu moczowego, czasem takie przypadłości mogą być związane z przewlekłym zapaleniem pęcherza moczowego, kamicą czy inną patologią. Dlatego badanie moczu i usg układu moczowego uważam za niezbędne w takich przypadkach.
ewcia30

Mam jeszcze jedno pytanko.Czy po wykastrowaniu pieska bardzo zmieni sie jego wygląd? Znajomi mówią mi ze strasznie przytyje itd. ,pozdrawiam Ewa

Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
To czy utyje zależy głównie od Pani. Proszę się tym specjalnie nie przejmować, jednak problem otyłości po kastracji istnieje.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii