Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii PROBLEM Z UCHEM PSA

Forum

PROBLEM Z UCHEM PSA

Mam 8 letnią suczkę mieszańca labradora około 3 tygodni temu pojawiła się na małżowinie lewego ucha opuchlizna wielkości małego kurzego jajka po konsultacji telefonicznej z lekarzem dowiedziałam się że mogę samo wykonać nakłucie skóry na uchu w celu spuszczenia płynu.(zaznaczam że mieszkam w Grecji w Atenach i wizyty u lekarza są obłędnie drogie więc częściej stosuje się porady telefoniczne o ile takie są możliwe) Po nakłuciu ucha wypłynęła krew bez żadnych ropnych zabarwień czy zapachu.Niestety po 4 dniach opuchlizna pojawiła się ponownie ale tym razem lekarz kazał naciąć opuchliznę i później zrobić opatrunek zawijając ucho do góry.Po nacięciu ucha tym razem wypłynęła woda z odrobiną krwi ale bez żadnego zapachu.Opatrunek zmieniałam codziennie oprócz tego pies dostał antybiotyk i tabletki przeciw bólowe.Po 4 dniach zdjęłam zupełnie opatrunek -jeszcze troszkę coś ciekło z ranki ale zagoiło się wciągu 2 dni i było wszystko w porządku aż do wtorku - rano pies znowu wstał z opuchlizną teraz już nie wiem co mam zrobić oprócz tego jestem w 8 miesiącu ciąży i naprawdę mam 1000 innych wydatków niż weterynarz ale bardzo bym chciała mojej suni pomóc ale nie wiem co dalej robić. Bardzo proszę o pomoc - poradę co to może być i co z tym zrobić! Z góry bardzo dziękuję !!!Zrozpaczona

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-11-11
Krwiaki małżowiny usznej zwykle są wtórne do zapalenia zewnętrznego przewodu słuchowego. Zapalenie przewodu słuchowego należy leczyć równolegle z krwiakiem małżowiny. Zwykle powstanie krwiaka poprzedza kilkunastodniowe trzepanie uszami, to znak że pies cierpi na zapalenie małżowin lub przewodów słuchowych. Czasem przyczyną zapalenia może być ciało obce. Bez obejrzenia wziernikowaniem kanału słuchowego trudno jest przewidzieć czy przyczyną pierwotną jest ciało obce, czy zwykła infekcja bakteryjna.
Co do leczenia krwiaka to metoda z nacięciem i długotrwałym opatrywaniem ucha to metoda zwykle skuteczna. Czasem jednak należy ją stosować kilkakrotnie, bo krwiaki mogą się odnawiać. Zwykle skuteczniejsze jest opracowanie małżowiny chirurgiczne. W znieczuleniu usuwa się zalegające skrzepy, a na małżowinę zakłada się szwy ustalające przez grubość skóry. Tak by ograniczyć napływ nowej krwi. Dobrze jest wyciąć większy otwór, by zbierająca się krew mogła wypływać. Zejście procesu kończy się zwykle pofałdowaniem i zmniejszeniem małżowiny, tym większym gdy krwiak odnawiał się kilka razy.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii