Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg |
Data dodania: 2011-12-12
Witam, prawdopodobnie, sądząc po zanikach mięśniowych, pies ma problem ze zwyrodnieniem (które pasuje do rasy i wieku psa) zlokalizowanym w obrębie kręgosłupa lub stawów biodrowych. Aby ustalić przyczynę (lokalizację) wymagane jest przeprowadzenie badania neurologicznego oraz badania RTG, najpierw kręgosłupa a jeśli to nie wyjaśni przyczyny to RTG stawów biodrowych (w znieczuleniu). Z leczenia wynika że rozpatrywana jest taka właśnie diagnoza różnicowa (kręgosłup lub biodra), jednak nie wyczerpana jest jeszcze w pełni diagnostyka. Ustalenie przyczyny i stopnia zaawansowania choroby pozwoliłoby określenie rokowania, czyli szansy na wyleczenie i komfortowe życie psa. Do czasu wyjaśnienia sprawy i poprawy stanu psa należy uniemożliwić psu chodzenie po schodach oraz ograniczyć ruch do minimum. Pozdrawiam.
|
bilbok |
Data dodania: 2011-12-13
Piesek miał wczoraj (12.12) badaną krew (ponoć bez morfologii), po nich było podejrzenie, że ma raka wątroby, jednak dzisiejsze USG to wykluczyło. Oto jego wyniki badania krwi (oczywiście ja z nich nic nie rozumiem, tylko tyle, co powiedział mi weterynarz): ALT 152,67 U/LH AST 37,97 U/LH kreatynina 1,521 mg/DL mocznik 61,286 mg/DLH glukoza 158,34 mg/DLH (pies nie był na czczo) ALT 1950,724 U/LH (ponoć norma to 20-155, więc jest ona kilkunastokrotnie przekroczona; dostał Hepatiale Forte 2 razy dziennie po 1 tabletce do soboty) GGT 27,358 U/LH AST/ALT 0,249 GGT/AST 0,720 Pies w ciągu tygodnia choroby schudł 1 kg. Nadal nie chce jeść normalnie, raz dziennie niechętnie je gotowanego kurczaka, ale trzeba mu go podawać z ręki, bo z miski nie je. Przyjmuje sterydy i witaminy z grupy B. Po serii zastrzyków z Nivalinu brak poprawy - pies nadal sam się nie podnosi z tylnych łap. Weterynarz powiedział, że gdyby pies był młodszy to byłaby natychmiastowa poprawa, a z racji tego, że ma 13 lat to poprawy nie ma. Na zdjęciu RTG kręgosłupa ponoć są widoczne zwyrodnienia krążków międzykręgowych. Weterynarz stwierdził, że już nie będzie nie będzie się podnosił i żadnej poprawy stanu tylnych łap nie należy się spodziewać. Ewentualnie może być trochę lepiej jak zacznie jeść, bo tak bardzo nie będą mu zanikały mięśnie i poprawi się jego ogólna kondycja. Ponoć na zaniki mięśni mają pomóc także masaże łapek. Podsumowując, mam nadzieję, że stan wątroby mojego pieska się poprawi, ale nie wiem co z łapkami - konsultować to w jakimś większym mieście, czy może rzeczywiście nie ma szans na poprawę? |
bilbok |
Data dodania: 2011-12-14
Przepraszam, powinno być ALP 1950,724 U/LH - a nie ALT.
|
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg |
Data dodania: 2011-12-14
Podwyżzone enzymy wątrobowe mogą być spowodowane podawaniem leków steroidowych, jednak w leczeniu niedowładów spowodowanych zwyrodnieniem kręgosłupa bywają one rzeczywiście skuteczne. Rokowania niestety nie potrafię podać nie badając osobiście psa (badanie neurologiczne) i nie widząć zdjęcia. Jeśli pani lekarz mając dostęp do tych informacji nie potrafi ocenić szans na wyleczenie to warto było by skonsultować przypadek u ortopedy. Pozdrawiam.
|
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |