Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii PROBLEM Z MŁODĄ KOTKĄ

Forum

PROBLEM Z MŁODĄ KOTKĄ

Witam ! wczoraj zauważyłam u mojej kotki ( 3 miesięcznej) coś w rodzaju garbu na plecach ,po przebiciu bąbla z garbu wyciekła żółta niezbyt miła w zapachu wydzielina ... Wydzielina jest gęsta . Wczorajszego wieczoru wycisnełam tą wydzielinę z myślą że już więcej nie powróci jednak dziś wieczorem zauważylam że ze strupka który nieco zadarłam znów wypływa fala wydzieliny dziś troszeczkę bardziej gęstej . Wczoraj przemyłam ranę RYWANOLEM(0,1%). Co jeszcze mogę zrobić w domu kotce aby jej pomóc i aby wydzielina przestała zbierać się pod skórą (dla jasności wydzielina przypomina ropę )Proszę o szybką pomoc ! z góry dziękuję !

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-09-07
Witam, ropień który Pani przebiła można spróbować płukać (wnętrze ropnia) rivanolem lub lekkim roztworem KMnO4 (lekko różowym), takie płukanie na początku należy robić nawet 2 razy dziennie. Jeśli po dwóch dniach nie będzie się zmniejszać to niezbędna będzie antybiotykoterapia, Czasem wymagane jest chirurgiczne opracowanie takiej zmiany. Reasumując jeśli po 2 dniach płukania nie będzie poprawy to należy udać się z kotką do lekarza. Dwudniowa zwłoka oczywiście możliwa jest tylko gdy kotka czuje się dobrze i nie wykazuje cech uogólnionego stanu zapalnego. Ropień prawdopodobnie powstał w wyniku zranienia (np. ugryzienia przez rodzeństwo w zabawie). Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii