Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Problem z jądrami mojego owczarka

Forum

Problem z jądrami mojego owczarka

Witam, mam problem gdyż ok 4 dni temu zauważyłam problem u mojego owczarka niemieckiego. Ma 7 lat i zobaczyłam że dziwnie się zachowuje, jest smutny i bardzo ostrożnie siada. Po dokładnym przyjrzeniu się zobaczyłam że jego skóra na worku mosznowym jest bardzo wysuszona i popękana a jądra są czerwone wygląda to jakby były oparzone lub coś w tym rodzaju. Przebywa on na podwórku i pomyślałam że może sobie przemroził ale nie było jeszcze tak zimno a to zdążyło się teraz po raz pierwszy nigdy nie miał takich problemów. Bardzo mnie to nie pokoi próbowałam mu pomóc i smarowałam parę razy kremem na odmrożenia { Argosulfan }. Ale widzę że to nic nie daje a jego to w dalszym ciągu boi bo trochę dygocze. Bardzo proszę o pomoc co mam dalej robić i czy to jest cos groźnego?? Ok 2 tyg temu został zaszczepiony " Biocan DHPPi + L'' czy to może mieć jakiś wpływ na to co się dzieje??

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-11-13
Dzień dobry.
Oprócz zmienionej skóry moszny, zmiany mogą też dotyczyć samych jąder. Może to być stan zapalny, ale u starszego psa w pierwszej kolejności należy wykluczyć proces nowotworowy. Psa powinien zbadać lekarz weterynarii. Od tego będzie zależało dalsze postępowanie (terapia miejscowa przy zmianach dotyczących wyłącznie skóry moszny, leczenie przeciwzapalne i osłonowe przy zapaleniu jąder, w przypadku nowotworzenia leczeniem z wyboru jest kastracja).
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii