Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Problem z akceptacją drugiego kota

Forum

Problem z akceptacją drugiego kota

Dzień dobry, Od czterech lat mam kotkę, która zaakceptowała tylko moją osobę. Kotka jest bardzo płochliwa, nieufna i dzika w stosunku do innych ( ludzi i zwierząt). Aktualnie do domu trafił mały kocurek. Problem u mnie jest nie co skomplikowany gdyż kocurek żył z innymi kotami i nie rozumie znaków mojej kotki, która prycha, syczy i przed nim ucieka. Koty moją oddzielne miseczki i oddzielne kuwety, niestety maluch używa obu nie bacząc na to, iż kotka sobie tego nie życzy. Rano kiedy kocurek przyszedł pobawić się na łóżku kocica użyła już ostatecznych metod i oddała mocz znacząc, że to jej teren, niestety maluch znów nie rozumie sygnału. Co robić ? kocham swoją kotkę, półtora roku wahałam się czy drugi kot będzie dla niej towarzyszem czy wrogiem ? Długi czas spędzała sama i robiła się coraz bardziej dzika a teraz a kiedy podjęłam decyzję mam wrażenie, że błędną, jestem już załamana. Podejmując decyzję dobrania drugiego kota sugerowałam się również tym, iż udało mi się ją oswoić z psem, który nas odwiedza kilka razy w roku, nawet ostatnio spokojnie wyszła do niego i mogłam głaskać obydwie istoty, stąd myślałam,że z drugim kotem może się udać. Z psem nie było jednak takich problemów ze znaczeniem terenu, a tu są i nie wiem jak je wyeliminować?? bardzo proszę o poradę gdyż moje pomysły już się skończyły, jedyne co mi pozostaje tonie wpuszczać małego do sypialni ale to będzie ciężkie na przyszłość. Dziękuję za fachowe zdanie. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-10-09
Dzień dobry. Nie ma niestety jednej dobrej rady, która może pomóc we wzajemnej akceptacji kotów. Zwykle najlepszym lekarzem w takich sytuacjach jest czas. Wszystko jednak zależy od charakteru kotów, w tym wypadku szczególnie kotki. Trudno jest przewidzieć ile czasu zajmie jej zaakceptowanie nowego domownika. Może to trwać kilka tygodni i najczęściej kotom udaje się wypracować jakiś kompromis. Można spróbować złagodzić kocie nastroje w tym okresie preparatami na bazie feromonów policzkowych i/lub stosując środki uspokajające/antydepresyjne. Po odpowiednie leki należy udać się do lekarza weterynarii. Zanim osiągnie się efekty terapeutyczne tych preparatów można radzić sobie przynajmniej częściowo izolując koty. Można mieć nadzieję, że łączny efekt takiego postępowania + czas pozwoli na poprawienie stosunku kotki do nowego kociaka.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii