Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii PROBLEM Z 3 MIESIECZNA SUCZKĄ OWCZARKA NIEMIECKIEGO

Forum

PROBLEM Z 3 MIESIECZNA SUCZKĄ OWCZARKA NIEMIECKIEGO

Witam Prosze o poradę .Mam 3 miesięczną suczkę owczarka niemieckiego i od tygodnia zauważyłam iz się dziwnie zachowuje tzn> gania za własnym ogonem .Będac na szkoleniu pani która opiekuje sie moja sunia postraszyła mnie iz moze to miec podłoze psychologiczne co mnie bardzo przeraziło. Chciałabym zapytac czy jest to możliwe jakie to moze miec skutki w dorosłym zyciu psa oraz jak zapobiegac jak postepowac aby jezeli jest to wogóle choroba zapobiegac tymbardziej iż jest to sunia mojej 14-letniej córki która od wczoraj bardzo rozpacza iz bedzie musiała sie pozegnac z sunia Czekam niecierpliwie na odpowiedz i pozdrawiam HANIA

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2010-10-06
Dzień dobry.
Gonienie za własnym ogonem jest u owczarków niemieckich stosunkowo częstą przypadłością w porównaniu do innych ras psów. Należy ona do grupy zaburzeń kompulsywnych (przymusowych). Powszechnie panuje przekonanie, że takie zachowanie jest reakcją psa na puste, pozbawione bodźców środowisko, w którym przebywa zwierzę. Jednak przyczyna problemu jest prawdopodobnie dużo bardziej złożona. Niestety nie jest ona jak dotąd dokładnie poznana. U ludzi zaburzenia obsesyjno-przymusowe to choroba, której towarzyszą obsesje, składające się z powtarzalnych, utrwalonych i natrętnych myśli, wywołujących lęk u pacjenta. Przymus wykonania natrętnych czynności wynika z odczucia, że ich wykonywanie zmniejszy ten lęk lub mu zapobiegnie. Oczywiście nie wiemy czy zwierzęta doświadczają obsesji, więc mówi się u nich o zaburzeniach przymusowych. Rozpoznanie stawia się po wykluczeniu innych przyczyn mogących powodować dyskomfort/ból okolicy samego ogona, jego nasady, okolicy odbytu, itd. Choroba ta nie niesie za sobą negatywnych skutków w postaci zagrożenia dla zdrowia zwierzęcia, jest jednak objawem zaburzenia psychicznego i należy mu przeciwdziałać. Po ustaleniu, że gonienie za ogonem to problem behawioralny, wynikający z leku, konfliktu lub frustracji czy stresu, wdraża się terapię składającą się z modyfikacji zachowań, zmian środowiskowych i interwencji farmakologicznej (w tej kolejności, a jeśli zachodzi taka potrzeba - jednocześnie). Celem całego postępowania jest zmniejszenie odczucia psa, prowadzącego do powstania zachowania przymusowego. Każdy z elementów terapii wymaga omówienia wielu kwestii i w tym celu najlepiej jest skorzystać z pomocy behawiorysty/zoopsychologa. Po dokładnym zanalizowaniu historii psa, środowiska, w którym przebywa itp., będzie on mógł udzielić niezbędnych rad i wskazówek. Jeżeli konieczne będzie podawanie leków łagodzących stres, potrzebna będzie również pomoc lekarza weterynarii. W takiej sytuacji najistotniejszym warunkiem powodzenia terapii będzie cierpliwość i konsekwencja w przestrzeganiu zaleceń behawiorysty (i lekarza). Odpowiednie postępowanie ma szanse przynieść poprawę i pozwolić suczce cieszyć się życiem. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii