Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Powiklania po zerwaniu sciegna Achillesa,

Forum

Powiklania po zerwaniu sciegna Achillesa,

Bardzo prosze o pomoc,mam pieska 9 miesiecznego staf.bullterier ktory biegajac w parku zerwal sciegno Achillesa. Zara jest juz po oper. nozke miala w lekkim gipsie przez 2 tyg,dzisiaj pojechalamn na zdjecie tego lekkigo gipsu i zalozenie normalnego,ale lekarz stwiedzil,ze skora pod tym gipsem ma dziwny czerwony kolor i wyglada na to ze skora obumiera!!! Prosze o porade bo nie wiem co mam zrobic a lekarze tutejsi tj Angielscy tez rozkladaja rece.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2014-01-24
Witam, przydałoby się zdjęcie. Czerwony kolor nie jest charakterystyczny dla martwicy. Jeśli jednak rzeczywiście doszło do martwicy z powodu ucisku opatrunku to w zależności od wielkości ogniska należy je usunąć lub nie, i założyć lekki opatrunek na ranę oraz usztywnienie stawu z wyciętym "okienkiem" na ranę o ile to możliwe. Jeśli jest to niemożliwe to można zastosować bardziej inwazyjne usztywnienie jednak bez zdjęcia ciężko coś konkretnego poradzić. Jeśli do martwicy doszło z powodu anemizacji skóry z powodu obrzęku tkanek tej okolicy, co jest dużą rzadkością u zwierząt, to należy wykonać chirurgiczną plastykę zmniejszającą napięcie skóry. Jednak j/w, bez obejrzenia nogi ciężko coś konkretnie doradzić.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii