Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło |
Data dodania: 2011-12-17
Witam.
Przede wszystkim przy nużycy nie podaje się sterydów-pogorszą sytuację! Jeśli są to zmiany miejscowe to stosuje się preparaty spot-on na skórę. W przypadku uogólnionej nużycy stosuje się iwermektynę w zastrzykach ( nie wiem co było stosowane u Państwa). Dodatkowo wskazane jest dołączenie terapii antybiotykowej skierowanej na bakterie oraz grzyby, które powodują często wtórne infekcje. Najlepiej wykonać wymaz ze skóry i wysłać na posiew bakteriologiczny oraz mykologiczny, na tej podstawie będzie można dobrać właściwe antybiotyki. Więcej informacji można znaleźć w artykule ( http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/dermatologia/page1,nuzyca-u-psow-i-kotow-47.html). Pozdrawiam |
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba |
Data dodania: 2011-12-18
Przyznam, że pomysł boraksu z 30% perhydrolem mnie osobiście przeraził! Taki szuwaks spowoduje trwałe uszkodzenie skóry, włosów. Nużeńca nie zabije...
Srebro koloidalne to terapia detoksykacyjna i z nużycą nie ma nic wspólnego. Tak jak poradziła Szanowna Koleżanka - zastrzyki iwermektyny i preparaty spot-one plus właściwy antybiotyk, podczas terapii konieczne jest kontrolowanie wątroby i nerek (badanie krwi). |
h.szubert |
Data dodania: 2011-12-18
jakiś czas temu u mojego pół rocznego jamniczka też wykryto nużycę, jeden zastrzyk pomógł. Po jakimś czasie ponownie psiak zaczął gubić sierść. Szybko odkryłem co było powodem, zmieniłem trochę dietę psa, co odbiło się na sierści. Taco jadł makaron, kiełbasę, czasem trochę zupy z obiadu. Kiedy zaczął na nowo jeść karmę specjalistyczną dla psa wrócił do zdrowia. Może powinna zwrócić Pani uwagę też na karmę? Nie jestem wtererynarzem, ale miałem już kilka psów i jednak psie jedzenie to psie jedzenie. Życzę Goldence powrotu do zdrowia.
|
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba |
Data dodania: 2011-12-19
Nużyca powinna być stwierdzona za pomocą badania fachowo pobranej zeskrobiny. Czasem jest tak, że podobne do nużycy objawy daje np. atrofia mieszków włosowych, czy brak niektórych minerałów w diecie. Na przykładzie swojego jamnika przekonałem się za pomocą mikroskopu, że nie nużeńce, ale zanikanie mieszków spowodowało łysienie psiaka. Poprzedni właściciel leczył go na nużycę...
W sytuacji, gdy nasz pupil ma kłopot z pasożytami, skórą i sierścią, zawsze warto także poratować go dietetycznie. Są rozmaite dodatki do pożywienia, zwłaszcza w sezonie wymiany sierści opłaca się podawać preparaty z biotyną, selenem, witaminami. Jeśli zwierzę jest na coś leczone farmakologicznie, dodatki do jedzenia warto przekonsultować z lekarzem przed ich podaniem. |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |