Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii pomoc umierającemu kotu lub psu

Forum

pomoc umierającemu kotu lub psu

Dzień dobry. Zwracam się z tym pytaniem, bo sprawa bardzo mnie męczy. Ostatnio w trasie z dala od miasta minąłem potrąconego kotka, który na poboczu jeszcze żył. To okropny widok. Jechałem z dziećmi i nie chciałem się zatrzymywać, ale wiem, że pewnie bardzo trudno byłoby mi "skrócić" jego cierpienia, a już na pewno nie w sposób humanitarny. Czy jest na to jakaś rada? CZy w jakiś humanitarny sposób jesteśmy w stanie takim zwierzętom pomóc. Oczywiście nie chodzi tu o złamaną łapkę, ale o fatalnie pokiereszowane ciało zwierzęcia które w męczarniach umiera. Jeśli mogą Państwo mi doradzić to będę wdzięczny, gdyż dużo podróżuję i liczę się z tym, że kiedyś przytrafi mi się znowu taka sytuacja. Dziękuję.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-11-17
Bez odpowiedniego zaplecza technicznego nie ma prostego sposobu na skrócenie cierpień zwierzęcia, które uległo wypadkowi. Najrozsądniej będzie powiadomić odpowiednie służby miejskie, odpowiedzialne za takie przypadki. Każda gmina powinna współpracować z lecznicą weterynaryjną, do której takie zwierzęta trafiają. Zwierzęta są podejmowane i transportowane przez straż miejską.
Zdarzają się przypadki, że podróżujący sami niosą pomoc przez zawiezienie do lekarza. Są to szlachetne czyny, ale należy też pamiętać o zagrożeniach. Zwierzę zwykle jest w szoku, bywa nieprzytomne, ale może także dotkliwie pogryźć, może być także chore na choroby zakaźne - wścieklizna jest w naszym kraju realnym zagrożeniem.
Nie ma gotowej recepty na to by ocenić, czy zwierzę po wypadku jest bez szans. Lekarz z doświadczeniem może to określić z dużą dozą prawdopodobieństwa i to on powinien podjąć decyzję o eutanazji.
Należy pamiętać o tym, że lekarz może poprosić nas o swoje honorarium. lepiej o tym porozmawiać na początku wizyty. Lekarz weterynarii jest zobowiązany do pomocy zwierzęciu gdy jest zagrożone jego życie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii