Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii podwyższone wyniki krwi kota

Forum

podwyższone wyniki krwi kota

Mam pytanie, co dalej robić w przypadku 2-letniego kota i podwyższonych wartośći morfologicznych: leukocyty (30,50 G/l), erytrocyty (10,32 T/l), hemoglobina (10,18 mmol/l), hematokryt (0,49 l/l) i obniżonej płytek krwi (274 G/l). Jednocześnie podwyższone jest białko całkowite 84,0 g/l oraz obniżony jest poziom glukozy 93 mg/dl. Jaka powinna być dalsza ew. ścieżka diagnozy. Kot ostatnio trochę schudł (podejrzewam, że drugi podjada z jego miski), mimo to ma apetyt, zachowuje się normalnie, bawi się. Weterynarz radzi badanie krwi za miesią/dwa.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-11-30
Witam, również proponuję powtórzyć badania krwi jednak nieco wcześniej - dwa trzy tygodnie. Podwyższenie tych wskaźników może być spowodowane odwodnieniem, przy czym leukocytoza sugeruje stan zapalny którego lokalizację należy ustalić. Czy to jest kot czy kotka? kastrowana czy nie? Czy ma aktualne szczepienia i odrobaczenie, czy wychodzi na dwór?
Kate
Data dodania: 2011-11-30
To jest kot rasowy rosyjski niebieski, kastrowany, niewychodzący na zewnątrz - ale bardzo lubi siedzieć na parapecie przy otwartym oknie i nie przeszkadza mu chłód poranno-wieczorny. Jest właśnie po odrobaczeniu tabletką Milbemax podaną przez lekarza. Szczepienia wykonane to Leucorifelin-HC , Leucorifelin-P oraz Felovax IV.
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-12-01
jak pisałem, należy powtórzyć badania.
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-12-01
Leukocytoza jest dość znaczna, należy zastanowić się nad jej źródłem. Proszę wykonać RTG klatki piersiowej, jamy brzusznej, oraz USG jamy brzusznej. Przy takiej leukocytozie uzasadnione jest rozpoczęcie kuracji antybiotykowej.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii