Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Podniesione próby wątrobowe - jakie dalsze postępowanie?

Forum

Podniesione próby wątrobowe - jakie dalsze postępowanie?

Moja kotka 9,5 lat (dachowiec wzięty ze schroniska, u mnie od 1 miesiąca życia, wysterylizowana) ma podniesione próby wątrobowe. Alat 170 U/l (norma do 107) Aspat 63 U/l (norma do 44) Amylaza, lipaza w normie. Wyniki nerkowe: mocznik 12, norma do 11,62 mmol/l kreatynina w normie, ale blisko górnej granicy. Morfologia w normie. Poprzednie wyniki morfologia biochemia z kwietnia w normie. Wcześniej po zdiagnozowaniu cukrzycy miała podniesioną amylazę, inne wyniki zawsze w normie. Kotka jest na wysokobiałkowej diecie, bo tylko taka dieta kontroluje jej cukrzycę, którą ma od roku (nie może praktycznie mieć w pożywieniu żadnych węglowodanów). Prawdopodobnie przyczyną było posterydowe zapalenie trzustki (prawdopodobnie, ponieważ nastąpiło to po jednym podaniu sterydów w zastrzyku). Cukrzyca przez większość czasu jest w remisji, sprawdzam poziom glukozy w domu, zdarzają się niewielkie epizody. Poza tym kotka zalicza sporadyczne epizody SUK (krew w moczu). Z tego powodu była 5-6 razy w życiu leczona. Ostatnio w listopadzie. Poza tym innych leków nie brała. Je karmy z czystym mięsem 1-4% tłuszczu plus świeże lub gotowane przeze mnie mięso. Nie preparowałam go całkowicie z tłuszczu, jak rozumiem tłuszcz jest kotu potrzebny, ale było to chude mięso ogólnie. Nasz wet kazał podawać essentiale i skontrolować poziom za 2 miesiące. Kotka jest w doskonałej formie, ma także świetny apetyt. Nie ma nadwagi. Jest to kot niewychodzący. Nie jestem pewna, czy moja kotka nie powinna mieć wykonanych jakiś dodatkowych badań w celu dalszej diagnostyki, zamiast czekać. Nie chcę z drugiej strony narażać ją na niepotrzebny stres tylko dlatego, że panikuję; jest wyjątkowo wrażliwa i delikatna, stres generuje często albo epizod cukrzycowy albo SUK. Dlatego byłabym bardzo wdzięczna za drugą opinię.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-01-08
Insulinoterapia nie została wdrożona? Kocica jest wyłącznie na diecie plus essentiale? Można zrobić powtórkę badań morfologia z biochemią wcześniej - 4 tygodnie po wdrożeniu diety; jeśli dalej utrzymają się podwyższone próby wątrobowe, to trzeba będzie trochę zmodyfikować dietę, zmniejszyć ilość białka, żeby przy dbałości o trzustkę nie uszkodzić nerek czy wątroby. Przy nawracającym syndromie urologicznym warto do diety dołożyć glikoaminoglikany - chondroitynę i glukozaminę, ochraniające ściany pęcherza i cewki moczowej. Aktualne postępowanie lecznicze jest dobre i nie ma potrzeby zmian.
sheridan
Data dodania: 2012-01-08
Bardzo dziękuję. Insulina była podawana, doprowadziła kotę do remisji. W tej chwili jest podawana wg potrzeb, tj jak kotka wchodzi w kolejny epizod cukrzycowy (wyrównanie poziomu i odstawienie osiągamy bardzo szybko). Kotka jest na takiej diecie od roku, w tej chwili przy tych wynikach jej nie zmieniłam, bo nie wiem już jak (ograniczać jeszcze tłuszcz? Możemy się trzymać karm 0,8% - tylko one są wtedy bardziej wysokobiałkowej). Kurczę, czyli ta dieta może uszkadzać jej wątrobę... Zastanawiam się, jak na przyzłość mogłabym zmodyfikować tę dietę, nie podnosząc przy tym zawartości ani węglowodanów ani tłuszczy... Glukozaminę dostawała, wyczytałam gdzieś, że może uszkadzać trzustkę, ale  to było u ludzi. Może w takim powinnyśmy do niej wrócić. Bardzo jeszcze raz dziękuję

Powrót do tematów | Powrót do kategorii