Forum
Podniesione leukocyty -jakie badania kontrole wykonac by móc zdiagnozowac przyczyne.
Mam 17 miesięczną Cavalierke, która rok temu trafila pod całodobową obserwację z objawami: osłabieniem i wymiotami (kałowymi) wtedy miała wykonane badania morfologi plus i biochemi, test SNAP IDEXX, RTG - nic nie stwierdzono. Jedynie niepokojące były wyniki morfologii leukocyty 39,64 tys/mm3, Limfocyty 80,00%, monocyty 3.70% Został wykonany rozmaz krwi i wysłany do Niemiec- wynik był dośc dobry. Po miesiacu powtórzono morfologie dala wynik leukocytów 27.0/mm3,a limfocyty 54 %, monocyty 3.8% wymaz był nadal dobry. Po prawie roku powtórzona morfologia dała wyniki leukocyty 23.8 /mm3, limfocyty 56.5%, monocyty 3.9%, reszta w normie. Dzis własnie omawiałam te wyniki z lekarzem weterynarii. Ale w związku z tym, że suczka nie objawia jakichkolwiek symptomów choroby: nadmiernego oddawania moczu, nieodpowiedniego kału, jest żywiolowa aktywna, apetyt i pragnienie w normie, w uszach nie stwierdzono stanu zapalnego, oczyszczone gruczoły okołoodbytowe (raz byl stan zapalny), nie zauwarzyłam świądu i drapania się. Suczka regularnie odrobaczywiana wew i zew, pelny pakiet szczepien. Na chwile obecną nie skierowano suczki na dodatkowe badania. Zastanawiam się czy może jednak są jakies badania, które w tym przypadku warto byłoby wykonac? Jesli tak to jakie? Pozdrawiam!
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2013-01-21
Dzień dobry. W przypadku utrzymującej się przewlekłej leukocytozy przy jednoczesnym braku objawów klinicznych mamy w zasadzie trzy rozwiązania. Można pozostać przy obserwacji wykonując co pewien czas kontrolne badanie krwi (morfologię z biochemią), można zdecydować się na tzw. leczenie diagnostyczne, czyli w tym wypadku wdrożenie antybiotykoterapii (np. 2-3 tygodnie) lub poszukać ogniska zapalnego, objawiającego się podniesionym poziomem białych krwinek. Mowa o diagnostyce, której pewne elementy zostały już sprawdzone i należałoby rozważyć czy ich nie powtórzyć - rozszerzyć profil krwi, zbadać mocz, wykonać jeszcze raz i porównać RTG klatki piersiowej (optymalnie w 3 projekcjach), wykonać USG jamy brzusznej. Wyniki tych badań w połączeniu z pełną historią choroby powinny pozwolić przynajmniej na zawężenie listy rozpoznań różnicowych. Decyzja (propozycja) dalszego postępowania należy oczywiście do lekarza prowadzącego.
|