Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Piszczenie u labradora

Forum

Piszczenie u labradora

Witam, mój 6-letni labrador od pewnego czasu zachowuje się dość dziwnie - wydaje się być przygnębiony, nie umie sobie znaleźć miejsca piszcząc przy tym w niemal każdej sytuacji. Dodam, że je pełną dawkę suchej karmy dopiero od niedawna. Wcześniej wybrzydzał, kilkakrotnie podchodził do miski. Zmieniałem karmę i od kiedy zakupiłem Josera Master zaczął normalnie jeść. Nie wiem, czy należy łączyć te dwie sytuacje, ale bardzo niepokoi mnie jego piszczenie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-10-30
Karmy tej marki są bardzo dobre i raczej nie powodują problemów pokarmowych. Piszczenie może być spowodowane bólem, ale żeby określić co się dzieje, trzeba dokładnie zbadać psa. I raczej nie należy zwlekać. Oprócz badania - oględzin trzeba wykonać kompleksowe badanie krwi - morfologię z biochemia; w razie podejrzenia problemów z wątrobą, nerkami czy innymi organami - rtg/usg, być może inne. Jeśli okaże się, że nie ból jest przyczyną, ale np. problemy reumatyczne czy neurologiczne, co może również się zdarzyć, trzeba będzie wdrożyć odpowiednią terapię. Jednak należy niezwłocznie udać się do lekarza wet., gdyż bez badań nie będzie można postawić celnej diagnozy.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii