Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Piesek słania się na nogach

Forum

Piesek słania się na nogach

Witam Mam suczkę rottweilera dość leciwą. Pół roku temu miała operację usunięcia macicy. Badania były ok . Nerki nie były przez nic zaatakowane (tak powiedział weterynarz). Od wczoraj przy schodzeniu ze schodów piszczała. Dwa dni temu dostała kości do jedzenia więc myślałam że może jej zaszkodziły i któraś z nich utkwiła w przewodzie pokarmowym. Zadzwoniłam do weterynarza i ten powiedział aby dać jej troszkę oliwy do picia i nospe. Tak też zrobiłam. Potem jak sie okazało miała dobry apetyt. dokończyła swoje jedzenie i wypiła trochę mleka. Weterynarz przyjechał i jak go zobaczyła zaczęła szczekać i wszystko wydawało się że jest w porządku, lecz nagle zaczęła słaniać się na nogach. Dowiedziałam się też że wczoraj podczas otwierania drzwi (ona leżała przy drzwiach) została uderzona tylko nie wiem czy to może być przyczyną ponieważ dotykając jej zapiszczała tylko przy pierwszym dotknięciu a potem przy troszke mocniejszych już nie więc nie wiem co się dzieje. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-12-05
Podawanie oliwy w przypadku zaparcia nie jest skuteczne, bo zawarte w niej tłuszcze zostaną strawione obciążając dość znacznie wątrobę. W takich przypadkach zalecane jest podawanie oleju parafinowego, który nie jest trawiony i w 100% przechodzi przez przewód pokarmowy. Oliwa nadaje się tylko jako lewatywa.
W przypadku podejrzenia zaczopowania przez zjedzone kości pies wykazuje parcie na oddanie kału, ale bezskutecznie. Zwykle rozpoznanie stawia się przez wykonanie badania per rectum, czyli palpacyjne sprawdzenie prostnicy. By wykluczyć ciała obce na terenie jamy brzusznej wykonujemy zdjęcie RTG jamy brzusznej. W przypadkach wątpliwych można posiłkować się badaniem kontrastowym przewodu pokarmowego.
Jeszcze na koniec wspomnę o badaniu krwi, które także powinno być wykonane.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii