Forum
Pies zranił poduszkę przy nadgarstku
Witam,
Dwa dni temu mój pies podczas spaceru zranił się w poduszkę przy nadgarstku.Rana w długości ma ok 1 cm a głębokość to kilka milimetrów może pół centymetra. Na początku mocno krwawiło,gdy tylko dotarłam do domu umyłam łapę w letniej wodzie a następnie oczyściłam z brudu ( na pół szklanki wody niecała łyżeczka wody utlenionej ) i delikatnie przemyłam założyłam gazę, owinęłam bandażem. Gdy krwawienie ustało zmieniłam opatrunek. Pozwoliłam też psu trochę polizać ranę, ponieważ wiem że ślina ma właściwości antybakteryjne. Jednak utrzymanie opatrunku na łapie jest trudne, bo mój pies podczas lizania opatrunku zsuwa go. Łapa nie puchnie, pies normalnie obciąża łapę jest nawet skory do biegania i zabawy jak by nic się nie stało. Do weterynarza mogę iść dopiero po wypłacie (po 10.02) czy przez te kilka dni nic się nie stanie psu ? tkankę którą widać jest różowa i od czasu do czasu występuje lekkie krwawienie
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2013-02-08
Rana powinna być zabezpieczona przed lizaniem, np. za pomocą kołnierza ochronnego. Dodatkowo pies powinien dostawać antybiotyk. Jeśli rana jest na skórze a nie na samej opuszce to powinna być od razu zeszyta. Lepiej byłoby pokazać psa specjaliście wcześniej niż za 3 dni. Im wcześniej rana będzie prawidłowo opracowana tym krócej będzie trwało leczenie.
|