Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Pies-rak kosci

Forum

Pies-rak kosci

Witam Mam 8 letniego psa mieszanca z owczarkiem niemieckim. Waga 49 kg. Pies od paru dni ma problem ze wstawaniem na lewa tylna lape ale po rozchodzeniu jest lepiej. Weterynarz po zdjeciu rtg stwierdzila ze to moze byc rak kosci badz ostre zapalenie. Ale nie jest co do Tego pewna. Pies dostal tramal I clindamycin. Stwierdzila ze jesli po dwoch miesiacach kuracja nie nastapi poprawa to diagnoza ostateczna- rak. Do dame zdjecia rtg w watku I prosze o opinie. Dziekuje z gory za wszelka pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2014-05-18
Dzień dobry. Proszę o zamieszczenie zdjęć RTG.
MonikaFior
Data dodania: 2014-05-18
Witam
pies dostal antybiotyki i spadla goraczka ale dalej nie jest w stanie stanac na lapie. Wiem, ze moge zrobic badanie histopatogiczne, ale powiedziano nam ze to jest bolesne I pies nie bedzie w stanie chodzic przez kilka dni. mieszkam za granica I tylko moja mama opiekuje sie w tym momencie psem, ktory wazy 49 kilogramow wiec jest to niemozliwe dla niej zeby wyniesc psa na zewnatrz. Czy jest cos jeszcze co mozna zrobic w tym kierunku? W jakim czasie mozna spodziewac sie poprawy jesli to jest zapalenie?

Załączniki:

Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2014-05-19
Obecność nowotworu w kości jest wielce prawdopodobna, ale ostateczne rozpoznanie stawia się na podstawie biopsji. By ograniczyć bolesność właścicwym wydaje się podanie leków przeciwbólowych i wykonanie zabiegu biopsji w sedacji. Rozstrzygnie ona czy mamy do czynienia ze stanem zapalnym czy nowotworem kosci.
Ewentualne zapalenie leczy się przez podanie antybiotyków i leków przeciwzapalnych.
Przy nowotworach kości zwykle wykonuje się amputację kończyny, prawie zawsze są to złośliwe nowotory i czas przeżycia po zabiegu liczy się w miesiącach.
Ale jeszcze raz podkreślam, do rozpoznania niezbędna jest biopsja.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii