Forum
pies połknął worek
Mój pies w dniu 26.09. w godz, wieczornych zjadł 7 parówek z workami. Niemal od razu zaczął dużo pić. Twrało to do rana następnego dnia. w dniu 27.09 dwukrotnie zrobił normalną kupę. Tego dnia po południu byłam u weterynarza, kazał psa obserwować. W dniu 28.09 rano zrobił kupę, w której były kawałki worka. W ten sam sposób załatwił się tego dnia i w nocy dwa razy. Po ilości kawałków worka nie sadzę, żeby były wszystkie. Pies je i pije normalnie. Rano 29.09 zwymionował niewielką ilością żółtej cieczy. Byłam znowu u weterynarza. W rtg widać gazy i lekarz stwierdził, że nie ma zmian. Pies dostał antybiotyk i zastrzyk przeciwwymiotny. Po powrocie do domu po kilku godzinach załatwił się samym śluzem. Pies ma 10 lat. Co robić dalej, czy można mu podać olej parafinowy, w jakiej ilości i w jaki sposób.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2012-09-30
Dzień dobry. Radziłbym pozostać przy zaleceniach lekarza prowadzącego leczenie. Jeśli stan ogólny psa jest dobry, można kontynuować obecną terapię zachowawczą, ewentualnie poprosić lekarza o dołączenie leków przeciwbiegunkowych i probiotyków, wyrównujących pracę jelit. Jeżeli niepokojące objawy będą się utrzymywać mimo leczenia, wówczas należałoby poszerzyć diagnostykę (USG/RTG z kontrastem) w celu wykluczenia niedrożności lub częściowej niedrożności w przewodzie pokarmowym. Z tego względu na tym etapie nie podawałbym oleju parafinowego.
|