Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Pies ma rany

Forum

Pies ma rany

Witam. Mój pies niedawno złamał nogę w nieokreślonych okolicznościach. Jedynie wiem, że zobaczył kota na podwórku i zaczął się z nim ganiac do momentu kiedy usłyszałam jego przeraźliwy pisk. (więc musiał na coś wpaść). Usztywnioną ma nóżkę, spuchniętą. Weterynarz powiedział, że mogę mu podawać środki przeciwbólowe. Niestety kilka dni temu zauważyłam że wciąż liże to łapkę. Miał między palcami zaschniętą krew ( tak mi się wydaje) . Początkowo myślałam, że to jest konsekwencją że na coś wpadł i nie jest to aż tak poważne. Lecz własnie on zaczął to wciąż lizać. Już nawet nie zwracał na mnie uwagi, nie reagował na swoje imię, tylko lizał. Strasznie się tym zmartwiłam, gdyż z tego wyszła straszna rana. Obok tzw 'poduszeczek' od spodu zauwazyłam straszną ranę, straszne wgłębienie. (widac już mięso i jaką substancję żółtą) na zewnątrz obok paluszków tez ma straszną ranę i nie długo do liże się do kości) w ciągu kilku godzin zrobil straszną ranę. Nigdy o czymś takim nie słyszałam. Łapkę mu zdezynfekowałam wodą utlenioną i nałozyłam bandaż+skarpetkę. Niestety to niezbyt pomaga gdyż wciaz liże są skarpetkę. Co to może byc za choroba? I co najlepiej zrobic? Czy mogę to przemywac rivanolem? Pomoże to? Co zrobic aby tego wciąż nie lizał? I co może byc tego przczyną, złamana łapka? Teraz pies boi sie wszytkiego, boi się że ktoś znowu bedzie dezynfekował jego łapkę i ucieka do swojego legowiska skad nie chce wyjsc. Nie wiem co mam robic w takiej sytuacji? Dzisiaj gdy do niego przyszłam nie zwracał na mnie uwagi a po paru minutach zaczął sie trzaść. Co mam robic w takim wypadku? Oczywiście myślałam tez o kołnierzu hiszpańskim, ale boję się. Gdyż on od momentu złamania łapki strasznie sie zmienił. Brak mu chęci do wszystkiego, często się trzęsie, wciąż leży albo sie liże. Mało zwraca na mnie uwagę, jest wciąż smutny. Czy można kupic jakiś preparat/antybiotyk aby psu ulżyc i aby go tak nie swędziało?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2012-12-03
Witam.
Kiedy uraz miał miejsce i czy pies był zbadany przez lekarza po urazie? Jeśli tak, to radzę teraz także pokazać psa lekarzowi, to on oceni co dzieje się z wylizaną raną oraz zaordynuje koniczne środki farmakologiczne. Pozdrawiam
dorotah5
Data dodania: 2012-12-08
aktualnie piesek dostał zastrzyki,musi przyjmowac po 2 zastrzyki na raz. wiec mam nadzieję że mu pomoże. chodź na razie łapka wygląda jak wyglądała, ale zdaję sobie sprawę że potrzeba czasu.. piesek ma sie lepiej, jest żywszy,biega, czasem próbuje podskakiwac,ma lepszy apetyt. lecz martwi mnie ta nożka złamana, jest ona usztywniona i widac że pieska naciera i w tym miejscu natartym jest czerwona.co w takim wypadku zrobic? lepiej juz zdjac ten bandaż? ( minęlo ok 2 tyg, i jest to chyba kosc  udowa) gdy go czasem głaszcze po łopatce obok złamania nie piszczy tylko lekko nóżkę podnosi.co w takiej sytuacji zrobic? jeszcze za wczesnie na zdjęcie?
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2012-12-09
Opatrunek przy złamaniach powinien byc założony na minimum 4 tygodnie. Jeśli to nie jest gips to taki opatrunek można zmieniać by ocenic stan skóry. O dokładnym czasie zdjęcia i postępowaniu jak już wspomniałam decyduje lekarz, który widzi i bada psa. Zwykle do podjęcia takiej deczyji konieczne jest RTG kończyny w celu kontroli zrostu. Skoro dostaje pies antybiotyki, oznacza to, że takie wizyty odbywają się. Proszę o  szczegóły dopytać swojego lekarza weterynarii. My na podstawie opisu nie możemy zdecydować o czasie terapii i dokładnym postępowaniu.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii