Forum
Pies ma problem z oddychaniem 2
Witam ponownie.Poczatek treści wiadomośći jest taki sam dla przypomnienia sytuacjii.
Mój pies ma 11 lat,jest mieszańcem.Od ok.pół roku ma problemy z oddychaniem,szczególnie w nocy, w stanie spoczynku.Miał robione prześwietlenie,po którym jeden lekarz stwierdził,że serce i tchawica mają dziwny kształt.Wybrałam się do innego weterynarza i ten stwierdził,że jak na jego wiek serce bije prawdłowo.Podejrzewa problemy z oskrzelami,dostaje na to leki ale działają bardzo krótko ok.5 dni.Wcześniej dostawał dexafort działał ok.tygonia,ale wyczytałam ,że przy dłuższym stosowaniu tego sterydu mogą wystąpić skutki uboczne.Jeszcze wcześniej podawałam mu encorton bardzo krótko,poniewaz ten drugi lekarz stwierdził że to jest za silny lek?Tydzien temu miał robione USG wykryto jakieś małe wady:prawa komora lekko poszerzona,przepływ przez aorte lekko podwyzszony LVOT 1,81m/s.Ogolnie całość zmian stosowna do wieku.Zalecono sanację jamy ustnej oraz ewetualnie rinoskopie/bronchoskopie.Zrobiłam USG.wynik:prostata powiększona 4 cm/2,6cm.W miąższu wątroby 2 obszary o nieznacznie zmniejszonej echogeniczności:1,8/1,7cm,1,4/1,2cm.Nie stwierdzono patologi,nerki o prawidłowej strukturze i wielkosci,sledziona prawidłowa, pecherz moczowy pr.bez złogów,nadnercza niewidoczne.W badaniu krwi ALT(GPT)224,00oraz AP(fosfataza zasadowa)3032,00.To mnie trochę martwi.Badanie powtorzymy za miesiac,poniewaz mogą to być skutki brania dexafortu.Przepraszam za czas ,który zabieram i proszę o porade.W czym może tkwić problem?Dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2012-11-22
Enzymy wątrobowe są znacznie podwyższone i istotnie może być to skutek działania dexafortu, jednak zmiany w obrazie usg wątroby to inna sprawa. Najbardziej wiarygodne byłoby, o ile to możliwe, pobranie biopsji zmian po kontrolą usg. Dodatkowo należy podawać leki wspomagające funkcjonowanie wątroby. Zmiany w sercu mimo iż są stosowne do wieku wymagają leczenia. Co do prostaty - jeśli pojawiły się objawy z jej strony np. problemy z defekacją, to pomocna może być kastracja lub leczenie zachowawcze.
|