Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Pies kuleje

Forum

Pies kuleje

Mój pies to 6-cio miesięczny labrador maści biszkoptowej. Jakiś czas temu (ok.mieś.) zjadł kości kurczaka, po których miał ciężką niestrawność. Dostał jakiś zastrzyk i przez dwa dni dostawał olejek rycynowy.Z niestrawności wyzdrowiał. Po kilku dniach(2-3 dni) w miejscu w którym dostał zastrzyk- w okolicach łopatki- pojawiło się duże zgrubienie wielkości dłoni dorosłej osoby. Po dwóch tygodniach zgrubienie znikło ale pies zaczął kuleć na lewą przednią łapę. Dostał jakiś zastrzyk. Nastąpiła kilkudniowa poprawa, ale kulenie powróciło i to na obie łapy. Ostatnio zauważyłam że jak siedzi, to obie łapy trzyma nad ziemią. Nie opiera się na nich. Najczęściej śpi na grzbiecie z łapami uniesionymi do góry. Gdy długo leży na boku, ciężko jest mu się rozchodzić. Chodzi jakby miał co najmniej 15 lat. (mam drugiego psa który ma prawie 17 lat) Proszę o podanie możliwych przyczyn takich objawów. Pozdrawiam i dziękuję.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-11-16
Dzień dobry.
W tym przypadku obustronna kulawizna związana z odczynem poszczepiennym jest mało prawdopodobna. U młodych psów taki objaw może wynikać z młodzieńczego zapalenia kości (enostozy) lub chorób związanych z rozwojem stawów. W obu przypadkach może być widoczna poprawa po zastosowaniu leków przeciwbólowych/przeciwzapalnych. Rozstrzygające w takiej sytuacji jest zdjęcie RTG. Jeśli w badanu klinicznym nie stwierdzono zlokalizowanej bolesności, prześwietlenie stawów łokciowych oraz trzonów kości długich kończyn powinno pozwolić na postawienie rozpoznania.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii