Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Data dodania: 2013-05-24
Dzień dobry. Czy zostały wykonane jakieś badania dodatkowe? Czy wykluczono problemy z gruczołami okołoodbytowymi, infestację pasożytów zewnętrznych, czy badano kał w kierunku pasożytów jelitowych? Czy oprócz świądu występują zmiany skórne? Jaką dokładnie karmę dostają psy, jak długo i czy oprócz niej stosowane są inne dodatki? Czy stosowane było jakieś leczenie?
|
tosia39 |
DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDŻ JEŻELI CHODZI O BADANIA NIE BYŁO ŻADNYCH SAMA JE ODROBACZYŁAM KARMĘ JAKĄ DOSTAJĄ TO Specific CDD-HY Food Allergy Management Canine Dog Food I Nutram Allergy Care Dog food NA ZMIANĘ WKLEIŁAM DOKŁADNE NAZWY PO GRYZIENIU ROBIĄ IM SIĘ STRUPY SUCZKA MIAŁA WYCISKANY PRZEZ WETERYNARZA JAKIŚ TŁUSZCZ Z ODBYTU PRZEPRASZAM ALE NIE WIEM JAK TO SIĘ NAZYWA ZRESZTĄ NAPISAŁ PAN CHYBA O TYM MYŚLĘ ŻE TO TYLE PROSZĘ MI TYLKO NAPISAĆ CZY JEST MOŻLIWE ŻE SĄ UCZULONE NA TALK PAPUGI CZY TYLKO LUDZIE MAJĄ TEN PROBLEM . Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC I POZDRAWIAM
|
tosia39 |
I CZY JEST MOŻLIWE ŻE ODROBACZENIE NIE POMOGŁO I TO JEST POWODEM GRYZIENIA CO POWINNAM ZROBIĆ .DZIĘKUJĘ
|
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Wszystko jest możliwe. Jeśli jednak nie wystarczy uniemożliwienie kontaktu psów z podejrzaną substancją i świąd nadal się utrzymuje, należy się skupić na dokładniejszej diagnostyce w celu znalezienia jego przyczyny. Bardzo wiele problemów skórnych może dawać podobne objawy i w takiej sytuacji niezbędna jest kompleksowa diagnostyka. Jest ona konieczna w celu znalezienia przyczyny choroby i towarzyszących jej powikłań, które bardzo często występują przy schorzeniach dermatologicznych. Po ocenie ogólnej stanu zdrowia psa, analizie żywienia (powinniśmy stosować 1 rodzaj karmy hipoalergicznej), środowiska, wykluczeniu problemów z opróżnianiem gruczołów okołoodbytowych, itd., należy wykonać badania dodatkowe. Odrobaczenie profilaktyczne może okazać się niewystarczające - w celu wykluczenia inwazji pasożytów wewnętrznych należy zbadać kał. Wykluczenie obecności pasożytów (świerzbowców, nużeńców, pcheł, pasożytów wewnętrznych) jest jednym z pierwszych kroków. Trzeba pamiętać, że czasem możemy otrzymać fałszywie ujemny wynik badania i niejednokrotnie warto powtórzyć zeskrobiny, czy badanie kału. Prostym i efektywnym testem, służącym wykryciu pcheł jest tzw. test bibułowy (badanie na obecność odchodów pcheł). Kolejnym krokiem są wymazy do badania bakteriologicznego (z określeniem antybiotykowrażliwości) i hodowlanego w kierunku grzybów (drożdżaki, dermatofity). Niektóre gatunki grzybów można wykryć w badaniu w świetle UV (lampa Wooda). Jednocześnie powinno też się przeprowadzić analizę struktury włosa (tzw. trichogram). Czas oczekiwania na wyniki niektórych z w/w testów może być długi. Można oczywiście podjąć leczenie wstępne, zależnie od wyglądu zmian i nasilenia świądu. Następnie, zależnie od wyników badań podejmuje się odpowiednie kroki. Skuteczność wdrożonej terapii ocenia się po 3-4 tygodniach. Jeśli świąd nadal się utrzymuje (mimo wykluczenia pasożytów i wyeliminowania wtórnych zakażeń - grzybiczych, bakteryjnych) można podejrzewać tło alergiczne choroby (alergia pokarmowa/atopia, alergia kontaktowa). Diagnostyka i terapia chorób skóry często są długotrwałe i uciążliwe, jednak konsekwentne postępowanie i cierpliwość znacznie zwiększają szanse na znalezienie problemu i wyleczenie psa. Pozdrawiam. |
tosia39 |
Data dodania: 2013-05-31
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedż
|
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |