Forum
panleukopenia
Dzień dobry,
mam duży problem ze swoimi trzema kotami, jakis czas temu byliśmy na wsi i jeden z nich uciekł na jakiś czas, są to koty na co dzień nie wychodzące, po powrocie kot ten zaczął wymiotować i mieć biegunkę, pojechaliśmy do weterynarza, dostał kroplówkę i antybiotyki oraz środki przeciwwymiotne, przez trzy dni go leczylismy w ten sposób, po czym weterynarza powiedział,że już koniec terapii, po dwóch dniach objawy powróciły, kot dostał zastrzyki i antybiotyk do domu, przez trzy dni było dobrze po czym dziś kot ma znów biegunkę i jest osowiały, dalej ma brać antybiotyk i dodatkowo lek przeciw biegunce , jednak to nie pomaga. Zachorowały tez dwa pozostałe koty, jeden z nich dziś dostał biegunki i otrzymał od razu antybiotyki, drugiemu objawy rozpoczęły się kilka dni temu i od razu też był u weterynarza dostał leki przeciwwymiotne i przeciw biegunce, oraz antybiotyk, wszystko było lepiej, jednak dziś znów wymiotował. Nie wiem co robić, gdyż jak do tej pory choroba cały czas nawraca i chciałabym poprosić o informacje o jeszcze innych sposobach walki z panleukopenią ,ponieważ tę chorobę stwierdził lekarz, czy można teraz podać im parwaglobulinę, i jak nazywa się lek przeciwwirusowy, który można im podać,ponieważ przeczytałam,że taki istnieje ,ale nie znalazłam nazwy, czy są jeszcze inne metody? i jakie są szans,że moje koty wyjdą z tej choroby? Koty są dorosłe dwa mają rok i dwa miesiące, trzecie koło dwóch lat(został znaleziony).
Z góry dziękuję za pomoc.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2012-08-03
Dzień dobry. Nie dysponujemy niestety lekami przeciwwirusowymi przeciwko tej chorobie. Podanie przeciwciał (surowicy) w momencie kiedy występują już objawy z przewodu pokarmowego nie ma sensu, ponieważ wirusa nie ma już we krwi. Leczenie ma więc charakter objawowy i polega na antybiotykoterapii osłonowej, leczeniu przeciwwymiotnym, przeciwbiegunkowym i wspomagającym. Na początku zalecana jest też głodówka i nawadnianie (kroplówki) dożylne jeśli zachodzi taka potrzeba. Intensywność terapii zależy od stopnia nasilenia objawów i stanu ogólnego chorych zwierząt. Do potwierdzenia rozpoznania panleukopenii służą szybkie testy, wykrywające wirusa w kale, które można wykonać w większości gabinetów weterynaryjnych. Dla dorosłych kotów, zwłaszcza jeśli były wcześniej zaszczepione, choroba zwykle nie stanowi zagrożenia dla życia i poprawę można zaobserwować po kilku dniach leczenia. W przeciwnym razie należałoby poszukać innych przyczyn niepokojących objawów.
Więcej na temat tej choroby można przeczytać w artykule na stronie portalu:
http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/choroby-zakazne-i-pasozytnicze/page1,panleukopenia-48.html
|