Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Padaczka i jej następstwa

Forum

Padaczka i jej następstwa

Witam, Mam pytanie odnośnie padaczki. Mój pies po raz pierwszy od 12 lat (wcześniej zdarzyło się to w czasie gdy chorowała na parwowirozę) dostał ataku w październiku ubiegłego roku. Od tamtego czasu ataki zdarzały średnio co 3-4 miesiące. Jest teraz na dawce luminalu 2x100mg, wcześniej dawki były mniejsze, zaczynała od 50mg. Niedawno miała kolejny atak (jakieś 3dni temu) i od tego czasu ma takie drgawki i traci równowagę. Nie trwa to długo, kilka sekund. Wcześniej też się to zdarzało i niekoniecznie po atakach, ale odkąd ma tą padaczkę to takie zachwiania się zdarzały. Teraz ma je praktycznie co chwilę. Jednocześnie pies ciągle chodzi i piszczy. Zdarza się jej też miewać kaszel taki suchy. Moje pytanie brzmi: jak mogę jej jeszcze pomóc? Czy jest jakiś lek, który zwalczy te zachwiania równowagi? Weterynarz nie bardzo chce zmieniać leki na coś innego niż wspomniany wcześniej Luminal. Bardzo proszę o jakąś poradę. Jest to suczka rasy wyżeł niemiecki krótkowłosy

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-11-26
Dzień dobry. Czy u suczki zostały wykonane jakiekolwiek badania dodatkowe  - badanie krwi, oznaczenie stężenia fenobarbitalu w surowicy (Luminalu), badanie neurologiczne?
Amicitia
Witam,

Dziękuję za odpowiedź. Suczka miała robione badania krwi (wyszły bardzo dobre) miała także prześwietlenia klatki ze względu na ten kaszel, podejrzewano u niej arytmię dlatego zlecono podawanie Encortonu, po jakimś czasie kaszel ustał, ale po ostatnim ataku zdarza się sporadycznie, ale jednak. Mimo dawki 2x100mg suczka jest bardzo pobudzona, w ogóle odkąd zażywa Luminal nie zadarzało się jej być 'otępiałą' wręcz przeciwnie. Czasem biega po domu i strasznie piszczy, nie wiadomo dlaczego. Ogólnie dodatkowo przytyła i ciągle poszukuje jedzenia. Czy w tej sytuacji mogę wpłynąć jakoś na weterynarza, żeby zmienił jej Luminal na coś innego? Ostatnio jak o to pytałam, to mówił, że nie ma potrzeby...
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Padaczka idiopatyczna, czyli choroba nieznanego tła, nie spowodowana żadną uchwytną przyczyną, u psów w tym wieku niemal sie nie zdarza. Dużo częściej ataki padaczkowe mają charakter wtórny do zaburzeń metabolicznych czy chorób ośrodkowego układu nerwowego, dlatego tak ważna jest dokładna diagnostyka. W takim przypadku bardzo istotny jest wynik badania neurologicznego. Nie mając na ten temat żadnej informacji, trudno coś więcej powiedzieć. W trakcie leczenia Luminalem powinno się oznaczyć jego stężenie w surowicy, żeby określić czy osiąga poziomy terapuetyczne i czy nie przekracza wartości toksycznych. Wówczas można określić skuteczność leku lub jej brak u danego psa, ewentualnie skorygować dawkę. Luminal pozostaje lekiem z wyboru przy leczeniu napadów padaczkowych, lekiem drugiego rzutu jest bromek potasu, ale jego minusem jest długi czas do uzyskania stężeń terapeutycznych (ok. 3 miesięcy). Leki nowszej generacji są rzadziej stosowane ze względu na cenę i brak dokładniejszych badań odnośnie skutecznych protokołów leczenia. Należy niestety mieć na uwadze, że w przypadku nierozpoznanej choroby ogólnej lub procesu dotyczącego układu nerwowego, który źle rokuje, leki przeciwdrgawkowe (niezależnie od rodzaju substancji) mogą okazać się niewystarczające do opanowania napadów.
Amicitia
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Weterynarz u którego leczę suczkę, nie był skory do przeprowadzania różnych badań, które mogą zdiagnozować przyczynę ataków. Coś kiedyś wspominał o szpiczaku, ale nic poza tym. Żadnych konkretnych badań. Nie wiem, czy to ze względu na jej wiek czy na co :(

Powrót do tematów | Powrót do kategorii