Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii OWRZAREK NIE MOŻE WSTAĆ , WYGRYZA RANĘ NA ŁAPIE

Forum

OWRZAREK NIE MOŻE WSTAĆ , WYGRYZA RANĘ NA ŁAPIE

Witam Mam pewien problem a więc tak mój pies to Owczarek Niemiecki ma już około 13-14lat także staruszek ,nie trzymam go w domu a pod domem ma swoją budę i duży kojec . Pewnego dnia gdy poszłam mu dać jeść wołałam a pies nie podszedł okazało się żę leży w budzie i nie może wstać ;/ był taki biedny.. następnego dnia mieliśmy zadzwonić po weterynarza do tego czasu nie wiedziałam co robić dawałam mu pić jeść do budy to mało co ale napił się i zjadł ;/ Ze względu na niską temperaturę na podwórku chcieliśmy go wyciągnąc z budy i wziąć do budynku by nie zamarzł bo wkońcu pies cały czas leż i ledwo co się rusza to mu zimno ;/ no ale balismy sie ze to duze psisko z bezwładnymi łapami to możemy połamać ;/ czy coś i wtedy dopiero będzie cierpiał a tak nie piszczy ani nic wiec poczekamy do jutra . Następnego dnia (WIGILIA) zadzwonilismy do weterynarza jednak kazał go wyciągnąć bo inaczej go nie zbada to jakoś daliśmy rade ale było naprawde ciężko bo buda duza głeboka . Psa wzieliśmy do budynku gdzie zbadał go weterynarz okazało się ze jest to związane z koścmi dostał 3 zastrzyki jeden jakiś bolesny dla niego . Dziś mam mu zrobić następne dwa i jutro tak samo i po tym czasie ma przyjechać weterynarz i zobaczyćczy z psa jeszcze coś będzie . Mówił żę pies będzie próbował wstawać jak lek zacznie działaći zeby mu pomóc zeby nie rozjechały mu sie nogi . Jednak to w ogóle nie nastało;/ Pies nawet nie probował wstać ale stał się zywszy łep podnosi do gory i reaguje jak mówie do niego . Dziś gdy do niego przyszłam nastał nastepny problem Pies zaczął lizać swoje łapy i w miejscu gdzie łapa się zaczyna (OD TŁOWIA) wygryzł sobie ranę aż do mięsa założyłam mu kaganiec zeby juz tego bardziej nie rozgryzł ale co mam robić? są Święta Weterynarza niema;/ a ja niewiem mam mu to przemyć wodą utlenioną? jakiś opatrunek założć z gazy ? POMOCY !!! Ale sie rozpisałam ale to wszystko po to byście wiedzieli jak wygląda całą sytuacja .

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2012-12-27
Witam, ranę należy wyczyścić i zdezynfekować, jeśli nie jest obszerna to wodą utlenioną, lub rivanolem jeśli jest duża. Należy założyć opatrunek: Gaza, lignina i na wierzch bandaż - kaganiec zostawić żeby nie zdjął opatrunku, a opatrunek przynajmniej raz dziennie zmieniać. Być może konieczne będzie podawanie antybiotyku więc jak najszybciej trzeba skontaktować się z jego lekarzem wet. Oczywiście pies musi być w cieple a nie w budzie do końca leczenia. Co do problemów z poruszaniem się to bez badania RTG kręgosłupa ciężko jest postawić szczegółowe rozpoznanie oraz rokowanie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii