Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Owczarek niemiecki nagle zaniemógł

Forum

Owczarek niemiecki nagle zaniemógł

Witam serdecznie. Moja 10 letnia suczka rasy owczarek niemiecki była dotychczas bardzo energicznym psem, zachowywała się wręcz jak szczeniak. Wiecznie biegała za piłką, nie wykazywała żadnych objaw zmęczenia. Była szczepiona i zdrowa, nie miała żadnych problemów. Dzisiaj nagle upadła na ziemię z niewiadomych przyczyn. Próbowała wstać, jednakże nie dała rady, zaczęła piszczeć. Po kilkunastu minutach weterynarz stwierdził iż prawdopodobnie jest to padaczka, podał jakiś lek, bodajże rozluźniający, ponieważ suczka dostała skurczu wszystkich mięśni i szczękościsku. Dwie godziny później dostała jeszcze kroplówkę. Minęło 10 godzin od tego upadku, jednak suczka wciąż się nie podniosła. Leży bardzo zmarnowana, nie porusza kończynami. Na oczach pojawił się czerwony i czarny kolor. Wygląda bardzo źle. Co to może być za choroba? Czy jest szansa że suczka z tego wyjdzie? Bardzo proszę o fachową pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Pioter
Data dodania: 2011-12-28
Zapomniałem dopisać o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy. Pojawiły się problemy z oddychaniem oraz dotwarzyszące przy tym drgawki.
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Z objawów, które Pan przytoczył można z bardzo dużym prawdopodobieństwem podejrzewać udar mózgu (wylew). Leczenie zgodne z aktualnym stanem klinicznym, przy tak poważnym stanie, powinien o tym decydować na bieżąco lekarz. Trudno prognozować co do dalszego rozwoju choroby, kluczowe pewno będzie tutaj najbliższe 48 godzin.
Pioter
Dziękuję za odpowiedź. Mija 12 godzin od upadku. Oczy Bory są już prawie całe czerwone.. Za ok 6h wizyta weterynarza.. Wierzę, że da radę.
Pioter
Dziś rano weterynarz ją uśpił. Nie mogę uwierzyć w to co się stało. Pozdrawiam twórców i użytkowników portalu.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii