Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii opuchlizna po operacji wycięcia raka sutKa u psa

Forum

opuchlizna po operacji wycięcia raka sutKa u psa

Witam, u mojej 9 letniej suczki stwierdzono zmiany nowotworowe w okolicach sutka. Guz byl wielkości orzecha włoskiego. Zdecydowaliśmy się na operacje usunięcia guza. Teraz jest juz6 dni po operacji jednak wczoraj spuchlo miejsce guza.odczuwa ból podczas dotyku. Pies zachowuje się normalnie, je pije biega jak zawsze jednak bardzo mnie niepokoi ta opuchlizna. Co to może być? Wizyta za parę dni jednak bardzo się boję o moją sunie

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2013-11-04
Witam.
Wskazana jest wcześniejsza wizyta u lekarza prowadzącego. Przez internet nie jesteśmy w stanie ocenić stanu rany, a to należy zrobić. Pozdrawiam
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2013-11-06
W tym przypadku może rozwinąć się kilka rzeczy. Po operacjach totalnych mamy do czynienia ze znacznym uszkodzeniem naczyń limfatycznych, z tym związany jest zastój chłonki i obrzęki, sytuacja stabilizuje się po 2 - 3 tygodniach od zabiegu. Innym powikłaniem może być krwiak lub ropień. Rozpoznanie jest stawiane na podstawie wyników badania klinicznego, w tym pomocne jest badanie usg oraz punkcja. Krwiak jest częstym powikłaniem po mastektomii i zwykle nie stanowi większego problemu, często nie warto go nawet nakłuwać, po ma tendecję do wzowy, a wchłania się sam po odnowie sieci naczyń krwionośnych i limfatycznych. Ropień to ciężkie powikłanie, zwykle towarzyszy mu uogólniona infekcja baktreryjna.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii