Forum
Opsesyjne picie wody przez kota.
Witam.
Mam 8 letnia kotke. Rasa-zwykly kochany dachowiec. Moja kotka obsesyjnie pije wode w duzych ilosciach. Gdy pije wode wpycha swoja mordke, zeby sie napic z mojej szklanki. Ciagle pilnuje, zeby miala swieza wode w swojej misce, ale ona nadal poszukuje innych zrodel wody. Podpija wode z wanny kiedy biore kapiel. Zlizuje wode z zimnej puszki z napojem. Doslownie podlizuje wszytko gdzie jest woda. nawet ze spodkow od kwiatkow! Te objawy zauwaylam jakies dwa lata temu, tylko ze teraz co raz bardziej sie one nasilaja. Nie cale dwa lata temu miala ogolne badania lekarsie i weterynarz stwierdzil, ze kotek jeste bardzo zdrowy. Chcialabym sie dowiedziec czy to jest poczatek jakiej chorby i daltego kot tak duzo pije? W ramach pewnosci, ze kot ma zawsze czysta wode postawilam jej druga miske z czysta i swieza woda, ale to nic nie pomoglo. Ona nadal szuka wszedzie wody, mimo, ze wypija wszytsko co ma w miskach. Czasami nawet zdaza sie jej zamaczac lapki w miskach i niekiedy nawet wylewa wode z misek lapkami.
Z gory dziekuje i prosze o odpoiwedz.
Pikaciu i jej kotek. :)
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2011-06-26
Dzień dobry.
Wzmożone pragnienie (i zwykle towarzyszące mu zwiększone oddawanie moczu) mogą być spowodowane różnymi przyczynami. Jest to objaw, która pojawia się w wielu chorobach. Zachęcam do lektury artykułu na ten temat na stronie portalu:
http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/endokrynologia/page1,poliuria-i-polidypsja-wielomocz-i-zwiekszone-pragn-3.html
Pozdrawiam.
|