Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii odrobaczanie

Forum

odrobaczanie

Witam mam pytanie, znajoma ma sunie 11.12 bedzie miala 10 miesiecy i byla 13 razy odrobaczana. Czy to normalne? czy nie zaszkodzi malej? Dodam ze mam sunie z tego samego miotu i moja byla odrobaczana 5 razy-5 raz w grudniu pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-12-09
Dzień dobry. Najczęściej stosowany protokół odrobaczania profilaktycznego u szczeniąt przewiduje ok. 5-6 podań preparatów odrobaczających. Sposób leczenia może ulec zmianie, jeśli mamy do czynienia z terapią celowaną, czyli w kierunku konkretnej parazytozy. Wówczas ilość i częstotliwość podań odpowiednich leków może się znacznie zwiększyć. Środki przeciwpasożytnicze są wydawane na podstawie recepty lekarskiej lub na zasadzie ordynacji w gabinecie weterynaryjnym, więc odpowiedź na pytanie dlaczego taki schemat przyjęto u suczki pani znajomej z pewnością zna lekarz, który zalecił to postępowanie. Możliwe działania niepożądane i uboczne zależą od rodzaju/rodzajów zastosowanych leków i drogi ich podania. Większość obecnie używanych w weterynarii, doustnych środków przeciwpasożytniczych jest bardzo bezpieczna dla zwierząt i nie wywołuje zwykle groźnych działań niepożądanych nawet w zwiększonych dawkach.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii