Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii ODROBACZANIE

Forum

ODROBACZANIE

Dzień dobry, mój piesek ma 2 lata, jest to łakomczuch i zawsze mnie wyprosi żebym mu oddała kawałek czegoś słodkiego, uwielbia przysmaki pedigree i czasami jak jeszcze ich nie opędzluje to w jedną rękę biorę przysmak a w drugą czekoladę i zawsze wybiera przysmak, ale jednak je słodkie, jak mnie i mamy nie ma w domu sam się częstuje cukierkami z ławy. Jak często takiego łakomczucha muszę odrobaczać? Mam problem również z kleszczami, jakies 2 miesiące temu jeden go zaraził, dostał antybiotyk i było źle z nim po nim( biegunka, wymioty) dostał drugi i mu przeszło, natomiast pomimo tego że pieska sprawdzam i tak zawsze się jakiś pasożyt znajdzie, dobrze wyrywam kleszcze ale ma po nich zgrubienie nie wiem czy wskazane jest po każdym kleszczu bieganie do lekarza po antybiotyk a kocham go tak bardzo że nie chce go stracić. proszę o radę. pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-07-03
Odrobaczanie ma się nijak do spożywania słodkich rzeczy. Pies styka się podczas spacerów z jajami pasożytów, często też pchły przenoszą tasiemce. Tak więc odrobaczamy zwierzę co 3 miesiące lub maksymalnie co 6 miesięcy preparatem likwidującym większość pazożytów wewnętrznych. Przeciw kleszczom stosuje się preparaty nakrapiane na skórę raz na 20-30 dni lub obrożę biobójczą - jedną na sezon. Kleszcze, które się wbiją w ciało należy wykręcać a nie wyrywać, miejsce po pasożycie zdezynfekować i obserwować, czy nie powstaje ropiejąca rana, rumień, obrzęk.
W takim przypadku udać się natychmiast do lekarza weterynarii.
Co do jedzenia słodyczy - czekolada powoduje ciężkie schorzenia (równie dobrze można psu podać trutkę!). Spożywanie słodkości kończy się chorobami, które znacznie skracają pupilowi życie. O stanie uzębienia nie wspominając. Efekty rozpieszczania słodyczami nie są widoczne od razu, ale po kilku latach. Proszę więc nie karmić psa gratisami z zawartością czekolady i cukru. Lepiej jest nabyć pupilowi suszone podroby czy wędzone ucho, gryzaki z chlorofilem itp. przysmaki zoologiczne. Tak jest zdrowo i bezpiecznie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii