Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Odciążanie łapy

Forum

Odciążanie łapy

Moja bliska znajoma adoptowała szczeniaka w typie bordera, który jak dorośnie miał być psem do sportów. Ma predyspozycje, jest cudownym maluchem, pełnym życia. Nie chodzi po schodach, ze względu na to by nie nadwyrężał stawów, nie skacze i ogólnie pod tym względem bardzo się go pilnuje by się nie nadwyrężył i nie uszkodził sobie stawów i ogólnie całych koligacji dzięki którym zwierzak się porusza. Ja również jestem właścicielką dorosłego psa sportowego. W świecie psich sportów dużo się mówi właśnie o OCD, dysplazji stawów biodrowych i innych urazach zarówno mechanicznych jak i genetycznych. Szczeniak ( 3 miesiące) od początku często dosyć siadał, w bardzo różnych sytuacjach, teraz mniej ale nadal to robi. Zauważyłyśmy że ostatnio oszczędza w sumie na zmianę tylne łapki, szczególnie podczas hamowania z szybszego biegu oraz na zakrętach prowadzony za smakołykiem. Robi to szczególnie na nierównej powierzchni, np łąka, pola, grudy ziemi i piachu, a przy skręcaniu zawsze. Dodam też że pogoda przy której dopiero zauważyłyśmy to zachowanie jest dosyć niekorzystna ponieważ jest dosyć mokro. Moje pytanie brzmi: czy powinnyśmy się martwić? czy to może być oznaka młodzięńczego zapalenia kości? co robić w tej sytuacji? czy wysyłać małego od razu na prześwietlenie? Dodatkowo co pan/pani może polecić z suplementów właśnie na stawy/ mięśnie/ chrząstkę, ogólnie układ ruchu dla psiaka w tym wieku? Bardzo bym prosiła o szybką i wyczerpująco odpowiedź.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2013-03-08
Owszem, nadmierne obciążanie stawów przy jednoczesnym nieprawidłowym żywieniu( nadmierna podaż wapnia), może prowadzić do OCD, a jeśli pies ma genetyczne predyspozycje to także do dysplazji.
Proponuję wykonanie zdjęcia RTG odcinków kośćca, które Panią niepokoją. Rtg pozwala zdiagnozować i kontrolować większość w/w problemów związanych z rozwojem kośćca.
Co do suplementów, to znacznie lepiej jest stosować pełno porcjową, właściwą dla wieku karmę, niż komponować samemu dawkę pokarmową, chyba że posiadamy niezbędną do tego wiedzę. Nie polecam psom rosnącym dodatków mineralnych.Zbyt szybkie zamknięcie chrząstek wzrostowych, przez zbyt szybkie wysycenie wapniem wraz z forsownym treningiem prowadzi do problemów z OCD.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii