Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Od kiedy można podawać szczeniakowi mokrą karmę..??

Forum

Od kiedy można podawać szczeniakowi mokrą karmę..??

WItam, mam suczkę maltańczyka która ma 2miesiące i dwa tygodnie. Od kilku tygodni jest juz u mnie na początku była karmiona karmą sucha z BOSHA taką jak u hodowcy oczywiscie moczona w wodzie, ale od niedawna juz jej ta karma nie podchodzi prónowałam innych karm ROYAL, ACANA itp..ale niestety tez ledwo skubnie, bez róznicy czy jest ona namoczona czy tez nie, chciałabym sie poradzic co zrobic..myślałam może żeby podawać karmę mokrą tylko niewiem czy juz można?? i jezeli tak to jaką karmę wybrać ..?? z góry dziękuje za odpowiedż

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-05-21
Dzień dobry. Zbyt częsta zmiana karm nie jest wskazana, wręcz przeciwnie - zwiększa ryzyko wystąpienia objawów nietolerancji pokarmowej. Podobnie, mokra karma nie jest dla psa niezbędna. Należy raczej traktować ją, jako urozmaicenie. Oczywiście można sprawdzić kilku producentów, ale to nie psie upodobanie powinno być głównym kryterium wyboru karmy. Decydując się na żywienie psa dietą gotową, pełnoporcjową, przede wszystkim należy mieć na uwadze jej jakość. Przyzwyczajenie psa do nowej karmy pozostaje kwestią czasu.
Więcej na temat żywienia psów można przeczytać tutaj:
http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/dietetyka/zywienie-psow-37.html
Rikukla
Data dodania: 2013-05-21
Odradzam Royala . Poszukaj karmy : Brit , Trowet , Markus Muhle, Fitmina , TOTW, Mera dog , Wybierajac karmę zwróc szczególna uwagę na jej skład . NIe może zawierać dużo zbórz ( soja , kukurydza ) .Karma jest ta dobra która w składzie ma duży procent miesa (unikaj kurczaka , najlepszy królik , jagnięcina  ), a najlepsza z rybą np:łosoś . do tego powinna karma zawierać algi , siemie  lniane , drożdże piwne tzw browarniane .Zastanowiłabym sie również nad zywieniem domowym bo karmy mają sztuczne barwniki nawet te z górnej półki . Dieta domowa musi być zbilansowana tzn posiłek powinien zawierać 60% mięsa +troszeczkę oleju lnianego i troszeczkę błonnika .

Powrót do tematów | Powrót do kategorii