Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Nowy członek rodziny.

Forum

Nowy członek rodziny.

Witam . Zostałem właśnie szczęśliwym właścicielem pięknej 2 miesięcznej suczki rasy Jack Russell Terrier . Niestety moja wiedza w zakresie postępowania z psami jest raczej podstawowa a w internecie można naczytać się różnych sprzeczności stąd moje pytania do specjalisty. Po pierwsze- jakie karmy można polecić dla takiego szczeniaka. Po drugie czy może pić mleko od krowy bo słyszałem że niekoniecznie . Po trzecie czy można stosować u takiego małego szczeniaczka jakiekolwiek preparaty na pchły (dwie złapałem więc wiem że ma) .Po czwarte czy z tak małym pieskiem można już wyjść na spacer bez kontaktu z innymi zwierzątami czy trzeba czekać do trzeciego szczepienia (suczka jest po pierwszym szczepieniu) Po piąte czy gryzaki typu świńskie ucho dostępne w sklepach zoologicznych są zalecane dla takiego szczeniaka czy może innego rodzaju gryzaki? Po szuste czym przemywać lekko ropiejące oczko ? Z góry dziękuję za odpowiedź . Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-12-29
Witam.
1.Karmę należy wybrać w sklepie zoologicznym lub przychodni weterynaryjnej. Powinna być przeznaczona dla szczeniąt małych ras. Nie należy jej zbyt często zmieniać, a już na pewno nie karmić kilkoma rodzajami karm w jednym czasie.
2.Pies w tym wieku powinien pić wodę.
3. Tak można zastosować wiele preparatów na pchły, dobrać je należy w gainecie weterynaryjnym wraz z lekarzem weterynarii.
4. Do swobodnego kontaktu z innymi psami najlepiej poczekać do trzeciego szczepienia. Teraz jak najbardziej powinna wychodzić na spacery ale na rękach właścicieli. Powinna poznawać dźwięki otoczenia.
5. Na świńskie uszy jest jeszcze za wcześnie, najlepiej popytać w sklepie zoologicznym o asortyment dla szczeniąt.
6. Jeśli oczko ropieje to znaczy, że konieczne są krople z antybiotykiem, które wypisać może lekarz weterynarii. Chyba że to nie jest typowa żółto-zielona ropa, a jeśli są to poranne śpioszki, można przemywać oczy wodą przegotowaną.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii