Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii nieznosny szczeniak

Forum

nieznosny szczeniak

Witam. Mam 4,5 miesiecznego samca labradora retrivera. Jest bardzo niezgrzeczny... Skacze na ludzi jak jestesmy na dworze, ma jeszcze kly mleczaki ktorymi gryzie az do krwi. Ponadto zjada wszystkie smieci jak z nim wychodze. Skacze nawet na mnie jak ide z nim na smyczy, ja rozumiem ze sie cieszy ze idzie na spacer ale dla mnie jest to uciazliwe. Jak na niego krzykne ze nie wolno to szczeka na mnie. Jest naprawde nieznosny co mnie martwi bo mam wielu znajomych co maja te psy i zadne z nich nie mialo podobnych problemow... Martwi mnie to bo labradory sa z reguly spokojnymi psami przystosowanymi do dzieci a ja swojego nigdy bym nie zostawila z dzieckiem sam na sam bo sytuacja w jakiej jestem nie pozwala mi na to. Bardzo prosze o pomoc...

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-02-08
Witam, problem jest natury czysto behawioralnej. Predyspozycje rasowe są często przeceniane, pies zachowuje się tak jak się go wychowa. Wychowanie musi opierać się na prostych sygnałach oraz na konsekwencji właściciela. Polecam przeszukać literaturę i zastosować się do zaleceń, skorzystać z porady behawiorysty lub wysłać psa na szkolenie do profesjonalnego tresera. Wiek jest jak najbardziej odpowiedni. Jeśli się teraz zlekceważy problem to z wiekiem będzie coraz trudniej.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii