Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Nieprawidłowe wyniki badania krwi u psa, problemy z wątrobą.

Forum

Nieprawidłowe wyniki badania krwi u psa, problemy z wątrobą.

Ostatnio mam problem z moim 11-letnim kundelkiem. Około miesiąc temu miał jakiś atak. Zrobił się obrzmiały, napuchnięty, nie mógł utrzymać równowagi, był smutny, otępiały i strasznie sapał. Pojechałam z tym do weterynarza i okazało się, że ma podwyższoną temperaturę i powiększone węzły chłonne. Dostał zastrzyk, który mu chwilowo pomógł. Całą noc się męczył, ciężko wyzdychał, był cały twardy, chwilami robił się sztywny. Kolejnego dnia znów odwiedziłam zakład weterynaryjny. Zrobiono mu wtedy RTG, ale wszystko było ok. Wtedy też pobrano mu krew i okazało się, że ma bardzo podwyższone AIAT (496,0), ALP (598,0) oraz AspAT ( 93,0). Dostał jakieś leki i niektóre objawy minęły. Powoli wraca do swojej dawnej formy, ale nie jest zdrowy. Potem zrobiono mu USG, z którego nic nie wykazano. Zaczęto go leczyć w kierunku wątroby i podaje mu teraz Ornitil Plus; Ursocam; Fursemidum; witaminę B. Kazano mi również, abym podawała mu specjalną karmę na chorą wątrobę : royal canin hepatic. Później zrobiono mu badanie moczu i kału. Wyniki kału były ok, natomiast w moczu miał elementy morfotyczne, błonnik i białko. Weterynarze początkowo podejrzewali chorobę cushinga, ale teraz sami nie wiedzą co mu jest. Co powinnam teraz zrobić, jak mam pomóc mojemu pupilowi? Proszę o pomoc i rade. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-11-28
Czy pies dużo pije i dużo sika? W jaki sposób wykluczono Cushinga? Jakie dokładnie badania krwi zostały wykonane? Czy ma Pani opis USG i RTG? Czy brzuch się zmniejszył na skutek leczenia?
anetau
Data dodania: 2011-11-28
Zesapół Cushinga nie został ostatecznie wykluczony, ale nie ma on wielu objawów. Brzuch sie psu zminiejszył, problemu z oddawaniem moczu nie ma, ale za to dużo pije ( podobno przez podawane leki). Wydruk badania RTG i Usg posiadam ale wynika z nich, że wyszstko jest w normie.  W badaniu kri jest opis : morfologii, obrazu białych i czerwonych krwinek oraz oznaczenia biochemiczne: aspast, aiat, alp, glukoza, kreatynina, mocznik oraz białko całkowite.
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-11-29
Należało by zbadać poziom GGT w surowicy, jonogram oraz cholesterol i amylaza (a najlepiej jeśli to możliwe TLI). Wg. mnie z badań które zostały wykonane nic konkretnego nie wynika, a przynajmniej nie pasują one do prawidłowego obrazu USG.
Wilga2006
Data dodania: 2012-03-16
Wielka szkoda, że na tym korespondencja się zakończyła. Interesuje mnie jak sprawa pieska się potoczyła

Powrót do tematów | Powrót do kategorii