Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Niepokojące białko oka owczarka niemieckiego

Forum

Niepokojące białko oka owczarka niemieckiego

Witam. Zauważyłam u mojego kochanego czworonoga - 4letni owczarek niemiecki, że coś z jego okiem się zmieniło. Nie wiem czy to jakaś oznaka starzenia się, czy coś niebezpiecznego ale w dolnym,zewnętrznym kącie oka uwidoczniło się jego białko. Oczywiście wiadomo,białko w oku rzecz naturalna u człowieka jak i psa. Ale jednak jest to jakby jakaś biała błona, która powoduje taki "efekt smutnego oka", z racji tego,że wygląda to jakby to białko nachodziło nienaturalnie mu na tęczówke. Widziałam podobne u innych psów,gdy te już miałły swoje lata,ale on jest młody.Jestem przewrażliwiona może trochę na punkcie okolicy właśnie jego oczu(bo mój poprzedni owczarek został uśpiony z tej racji, że miał na podniebieniu raka,który dotarł,aż do oka). Oczywiście konsultacja weterynaryjna jest niezbędna, ale przez weekend nie do końca. Dlatego, do wizyty chciałabym zorientować się co mu może być.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-10-27
Dzień dobry. Prawdopodobnie mowa o wysuniętej III powiece. Taki stan sam w sobie nie stanowi żadnego zagrożenia, może jednak wynikać z różnych przyczyn, w tym chorób ogólnych (osłabienia), których stwierdzenie wymaga już dalszych działań. Naturalnie jest to tylko przypuszczenie, więc tak jak Pani wspomniała, ocena niepokojącego objawu wymaga wizyty w gabinecie weterynaryjnym.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii