Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii niejadek w miocie

Forum

niejadek w miocie

Witam, Miot 6 szczeniąt Gończego Polskiego.. Jutro mają 5 tygodni. Odrobaczone 2 tygodnie temu. Wszystkie szczeniaki jedzą aż im się uszy trzęsą a jedna suczka nie. Była najmniejsza już jak się urodziła. Teraz jest mniej więcej w tuszy o 1/4 mniejsza od pozostałych. Przy tym jest najbardziej wesoła, najbardziej ruchliwa i najbardziej zajadła. Chciałem sobie ją zostawic ale teraz powoli zwątpiłem i nie wiem czy to dobry pomysł. Karmię szczeniaki karmą Bosch Puppy. Próbowałem tej małej dawać mięso, próbowałem mięso z kleikiem ryżowym wciąż to samo. Podziubie i zostawi. Dziś wpadłem na pomysł i kupiłem twaróg i ku mojemu zaskoczeniu i radości suka żarła tak jakby chciała pożreć miskę. Po raz pierwszy miała pełen brzuszek. Nie wiem czy tylko ją teraz karmić twarogiem? Już iles miotów wychowałem ale z taka sytuacja jeszczce sie nie spotkałem. Czy to sie moze zmienić? Zależy mi na tej suczce, bo z obserwacji wydaje mi sie ma dobry charakter i chciałbym by została u mnie. Będę wdzięczny za wskazówki. Z pozdrowieniami Andrzej Kamyszek

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-06-19
Dzień dobry
Niska waga urodzeniowa może być potencjalnym źródłem kłopotów zdrowotnych, o ile szczeniak nie wyrównuje swojej wagi z innymi w miocie może to świadczyć o problemach z układem pokarmowym, oddechowym lub krążenia. W przypadku wątpliwości powinno się wykonać odpowiednie badania.
Polecam poszukać pełnoporcjowej karmy dla szczeniąt, która będzie smakować pańskiej suczce. Twaróg należy traktować tylko uzupełniająco, nie powinien być podstawą diety.
Proszę napisać czy szczenię miało do tej pory prawidłowe przyrosty wagowe. Sześć szczeniąt to dość duża konkurencja, najsłabsze szczenię może mieć problemy z wypiciem odpowiedniej ilości mleka.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii