Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Niedowład tylnych łap u psa

Forum

Niedowład tylnych łap u psa

Witam Mam 15 letniego, niedużego kundelka. Waży ok. 16 kg. Kilka lat temu miał uraz kręgosłupa - dyskopatia. Był sparaliżowany. Wyszedł z tego, ale pozostały ślady urazu: chód był czasami sztywny, chwiejny. Ok. 2 lata temu stan zaczął się pogłębiać. Lekarz zastosował rimadyl, który bierze cały czas. Dodatkowo piesek ma arytmię. W tym roku na wiosnę, pomimo leków stan zaczął się pogarszać. Wyraźnie pociągał prawą tylną łapką, nogi zaczęły drżeć, stracił ochotę do spacerów. Dostał dwie serie nivalinu, discus ale zamiast poprawy jest pogorszenie. Od kilku dni ma problemy z podnoszeniem się z legowiska, nogi rozchodzą się na boki, drżą, palce się podwijają, występują cechy niedowładu. Gdy już przejdzie parę kroków - troszkę pewniej zaczyna chodzić. Bardzo szybko się męczy, zieje i dyszy nawet po minimalnym ruchu czy wysiłku. W dalszym ciągu bierze discus (ampułka co drugi dzień), rimadyl (1/2 tabletki 50 mg na dzień w dwóch dawkach), i w związku z atakami duszności (dolegliwości sercowe) dostaje enkorton 3/4 do 1 tabletki na dzień, dostaje też karsivan 2 x 1 tabletka i fortekor. Mieszkam w małym miasteczku, daleko od renomowanych klinik i specjalistów. Weterynarz który prowadzi mojego pieska, do tej pory sobie radził, ale teraz już nie ma pomysłu. Co mogę jeszcze zrobić? Dodam, że nie widzę aby pieska coś bolało. Nie piszczy, nie broni się przed dotykiem łap czy kręgosłupa, załatwia potrzeby fizjologiczne, ma apetyt. Zauważyłam tylko, że ma duży i twardy brzuch, ale nie broni się przed dotykiem brzucha. Gdyby nie problemy z chodzeniem - byłby normalnym szczęśliwym psem. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, porady czy podpowiedzi. Chcę mu pomóc - bez względu na koszty czy trudności. Nie mam zamiaru się poddać i zaprzestać walki o jego komfort życia. O eutanazji nawet nie myślę - a taką poradę telefoniczną otrzymałam od lekarza z kliniki weterynaryjnej A.R. Proszę, błagam o pomoc

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-06-22
Dzień dobry.
Ucisk rdzenia kręgowego spowodowany wypadnięciem lub uwypukleniem krążka międzykręgowego (dyskopatia) może spowodować jego uraz, co może wyrażać się różnymi objawami klinicznymi, od łagodnych kulawizn po ciężki paraliż. Uszkodzenie rdzenia bywa nieodwracalne, objawy mogą też stopniowo się pogłębiać, więc zwykle z wyboru powinno się zastosować leczenie operacyjne. Nie zawsze niestety istnieją możliwości takiego leczenia. Wówczas pozostaje ograniczenie ruchu i leczenie farmakologiczne (objawowe/zachowawcze). Ma ono mniejsze szanse powodzenia, jednak może na jakiś czas i w pewnym stopniu zniwelować objawy. Jeśli jednak doszło już do momentu, w którym leki nie przynoszą rezultatu, (nawet tak silne kombinacje jak połączenie niesterydowego leku przeciwzapalnego (Rimadyl) ze sterydowym (Encorton), to niestety trzeba uznać, że wyczerpaliśmy już dostępne możliwości terapii. Warto też wspólnie z lekarzem rozważyć zasadność dalszego podawania tych leków. Nie ma niestety środków przywracających funkcje uszkodzonego rdzenia i objawy prawdopodobnie będą stopniowo się pogłębiać, możliwe, że w końcu dojdzie do całkowitej utraty zdolności ruchu tylnych kończyn. W takiej sytuacji można spróbować zastosować specjalny wózek inwalidzki dla psów lub inny sposób podpierania tylnej części ciała podczas spacerów (specjalna taśma, ręcznik). Do tego dochodzi codzienna, staranna opieka - dbałość o suche, czyste posłanie, pomoc przy wypróżnianiu się, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Przykro mi, że nie mam dla Państwa lepszych informacji.
Pozdrawiam.
jambox
Data dodania: 2011-06-28
Dolegliwości obecne pieska, w tym duży brzuch nie muszą być wynikiem dyskopatii. Można w tej chwili podejrzewać również wodobrzusze, spowodowane niewydolnością krążenia. Dodatkowo steryd (encorton) może zwiększać niewydolność serca, a także uszkadzać wątrobę.
W takim przypadku nie można wszystkiego zwalać na przebyty uraz kręgosłupa.
Wskazane byłoby zrobienie USG jamy brzusznej, ECHO serca i badania podstawowe krwi. Jeżeli nic nie wykażą, to wtedy konsultacja neurologiczna.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii