Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii NIedotlenienie mozgu u 16to letniego yorka

Forum

NIedotlenienie mozgu u 16to letniego yorka

Witam, Moja Pusia to 16to letni York ,od roku po usunięciu jej zębów zauważyliśmy ze pies w nocy budzi nas piskiem ,omdlewa (bierzemy ja na ręce) i się posiusia i wraca zaś dość szybko do siebie jak gdyby nic,weterynarz zasugierowal ze może to być niedotlenienie mózgu i przepisał nam CANDILAT (tabl francuskie) na wentylacje .Zawsze dzieje się to nocą ,jednakże od dzis w nocy było to inaczej jakby chciała kaszlnąć i zaczęła nie trzymac się na łapach 'ok 2 minuty potem wraca do siebie. Weterynarz wyczul tez masę w jej brzuchu ok 5-a 6 cm dość twarda w maju...możliwe ze to rak,otwieranie wjej wieku to już dość ryzykowne i tylko przysporzyło by jej cierpienia. W dodatku ma zacme szara. Jak jej POMOC?????? prosze o pomoc bo bardzo ja kochamy

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-07-31
Dzień dobry. Czy zostały wykonane jakieś badania dodatkowe? Przy takich objawach należałoby wykonać badanie krwi (morfologia i biochemia) + badanie moczu, badanie neurologiczne, EKG i USG (echo) serca, USG/RTG jamy brzusznej. Bez wyników badania ogólnego oraz badań dodatkowych nie sposób jest odpowiedzieć jak jest przyczyna niepokojących objawów. Może być ich wiele, od problemów metabolicznych po zaburzenia związane z układem nerwowym lub krążenia, po choroby nowotworowe. Najpierw należy ustalić rozpoznanie lub przynajmniej zawęzić listę rozpoznań różnicowych. Kolejnym krokiem jest propozycja terapii i określenie rokowania.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii