Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Niedokrwistość autohemolityczna

Forum

Niedokrwistość autohemolityczna

Witam, kilka dni temu weterynarz stwierdził mojemu kotu AIHA. Miał typowe objawy: szybszą akcję serca, przyspieszony oddech, przewracał się... Robiąc mu prześwietlenie odkryto powiększoną 4 razy śledzionę i wątrobę. Wczoraj dostał sterydy, które miały działać 3 tygodnie. Niestety w nocy i nad ranem znowu nastąpiły duszności. Zawiozłam go do lekarza na obserwację. Teraz ma założoną kroplówkę. Na wielu stronach internetowych pisano, że "cytuję: Rokowania są dobre, jeśli wystąpiła łagodna postać choroby. Jeśli wystąpi choroba wątroby, nerek oraz inne choroby immunologiczne, rokowania są raczej ostrożne.." Czy powiększenie wątroby i śledziony można uznać za bardzo poważną chorobę? Jak można leczyć to schorzenie? Czy kot może wyzdrowieć? Proszę o szybką odpowiedź

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-11-21
Dzień dobry. Czy u kota zostało wykonane badanie krwi?
Mania
Tak, na samym początku.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Proszę o przytoczenie wyników badania (i kiedy dokładnie było zrobione).
Mania
Właśnie dzwonił weterynarz. Badania krwi są coraz gorsze 2 dni temu miał  Hemoglobinę 6 teraz ma tylko 3. Stan ciągle się pogarsza. Jedyna szansa na przeżycie kota to transfuzja krwi od mojego drugiego (zdrowego i silnego) kota. Nie wiadomo czy przez noc nie osłabnie jeszcze bardziej.. W innym wypadku... Bardzo dziękuję za pomoc.
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-12-01
W jakim wieku jest kot? Trzeba określić czy jest to anemia regeneretywna czy nie. Należy także rozważyć badanie szpiku kostnego. Powiększenie śledziony może przemawiać za dłużej trwającym, ukrytym procesem niszczenia krwinek.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii