Forum
Neospora?
Witam. Mój psiaczek Beagle ma 5 miesięcy, około 5 tygodni temu trafił do weterynarza z bólem podbrzusza - wygięty tułów, chodzenie na sztywnych łapach, chód sprawiał problemy. Wykonano rtg -b/z, ogólne badania stwierdziły silne zarobaczenie. Faktycznie - glista, tasiemiec. Po dwóch tygodniach objawy wróciły- ponowne badania, tym razem krew. Wyniki wskazały lekką anemię, podwyższoną CK-225. Podejrzewa się Neosporę. Psiaczek od trzech tygodni zażywa antybiotyki.
Było OK, ale od tygodnia znów bóle podbrzusza, znów wizyta u weterynarza, badanie krwi stwierdza stan zapalny, CK-105, anemii brak, trzustka OK. Badanie kału - czysto. Nadal podejrzewają Neosporę. Moje pytanie - jak potwierdzić tą chorobę, czy objawy występujące u mojego Beagla są normalne w tej chorobie? Pozdrawiam
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
|
Data dodania: 2013-11-05
Witam.
W celu potwierdzenia Neospora caninum można wykonać badania laboratoryjne: serologiczne z krwi ( wykrycie przeciwciał) lub PCR z płynu mózgowo-rdzeniowego, kału( wykrycie pierwotniaka). Objawy nie są jednoznaczne, ale mogą pojawić się przy zakażeniu tym pierwotniakiem. Pozdrawiam
|