Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Nawracające wymioty i biegunka u psa.

Forum

Nawracające wymioty i biegunka u psa.

Mam problem z nawracającymi wymiotami i biegunką u mojego psa rasy yorkshire terier obecnie ma 1,5 roku. Objawy te o różnym nasileniu pojawiają się oddzielnie lub oba równocześnie, piesek w tym czasie odmawia przyjmowania pokarmów, ma wzmożoną perystaltykę jelit wyraźnie słyszalną. Wymioty są różne tzn. treścią pokarmową strawioną lub jeszcze nie strawioną oraz śliną czasem o żółtym kolorze, spienioną. Biegunka o nieprzyjemnym zapachu, ze śluzem, najczęściej ciemnego koloru. Stosowałam już specjalistyczne karmy firmy Royal canin Gastro Intestinal, próbowałam też przygotowywać mu posiłki domowe. Problem jednak nie ustąpił, zauważyłam jedynie że pojawiał się rzadziej w momencie podawania furazolidonu jednak po jego odstawieniu problem powracał. Pies na przemian 2-4 dni nie ma objawów a następnie 1-2 dni jest chory. Najdłuższe przerwy bez objawów trwały ok. 7-10 dni max. dwa tygodnie. Piesek waży obecnie ok. 1.7 - 1.9 kg jest dość drobnej budowy wyraźnie wyczuwa się odstające kości kręgosłupa. Proszę o poradę.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-08-30
Witam.
Czy pies był badany przez lekarza weterynarii? Oczywiście poza badaniem klinicznym w tej sytaucji wskazane są badania dodatkowe: badanie krwi ( morfologia i biochemia), usg jamy brzusznej, badanie kału. Z Pani opisu wnioskuję, że nie jest to stan nagły, a przewlekły. Czy poza badaniem było stosowane leczenie zaordynowane przez lekarza weterynarii? Pytam ponieważ w przypadku stanu ostrego należy wykluczyć ciało obce, zatrucie. Gdy trwa to dłuższy czas, również po przeprowadzeniu wspomnianych badań należy wdrożyć odpowiednie leczenie, przez dostosowany do stanu długi czas. Przewlekłe wymioty i biegunka powodują odwodnienie oraz zaburzenia w gospodarce kwasowo-zasadowej. Dlatego nie czekałabym dłużej z wizytą.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii