Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii nagłe pogorszenie stanu świnki morskiej

Forum

nagłe pogorszenie stanu świnki morskiej

witam. mam świnkę morską w wieku około 3 lat.dzisiaj po południu jest stan nagle się pogorszył. porusza się tylko w prawą stronę(mogę to ująć, że się tylko kręci w prawą stronę),przestałą jeść i samodzielnie pić(jak podtykam jej wodopój to trochę się napije).obecnie siedzi w jednym miejscu i jest pochylona na prawy bok i traci siły. Natomiast dziwi mnie to,że gdy ją głaszcze to wydaje nadal dźwięki radości a wygląda na osłabioną! proszę o szybką odpowiedź!

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski
Data dodania: 2011-11-25
Witam,
Z opisu należy podejrzewać zaburzenia układu nerwowego, pracy mózgu. Najprawdopodobniej zaburzenia móżdżkowe.
Przypuszczalnie zapalenie. Należy udać się do lekarza wet- wymaga to podawania leków.
Pozdrawiam
A. Krajewski
filip12
Zgłosiłam się do weterynarza.Pani dr powiedziała,że trudno stwierdzic co dolega śwince.Dostaje zastrzyki z witaminami oraz naświetlam ją lampką.Niedawno świnka zaczęła trochę podjadać....ale porusza się nadal tylko w tę prawą stronę:(
filip12
zapomniałam dodać,że weterynarz zauważyła małe zmiany w prawym uchu.
Data dodania: 2011-11-29
Witam,
Objawy neurologiczne mogą wynikać z zapalenia ucha. Wskazane podawanie przez kilka dni antybiotyku ogólnie i środki przeciwzapalne. Same witaminy i naświetlanie raczej nie pomogą. Ale cieszę się , że jest lepiej.
Pozdrawiam.
A. Krajewski
filip12
Data dodania: 2011-11-29
świnka jest po 4-dniowej kuracji antybiotykiem i przeciw zapalnym.
przestała się kręcić ,natomiast teraz jest wyraźniej wyciszona,siedzi w jednym miejscu.nadal sama nie je i nie pije(trzeba podtykac pod ryjek)martwię się bo chwilowa poprawa była(skubała nasiona sama z miski) ale zaraz to znikło.co dalej??
Data dodania: 2011-11-30
Witam,
A czy po antybiotyku dostaje również probiotyki na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Niektóre antybiotyki dobrze działają ale mogą powodować spadek apetytu. Wskazane podawanie preparatów na przewód pokarmowy dla gryzoni, codziennie .
Mam nadzieję, że to tylko ta kwestia.
Pozdrawiam
A. Krajewski
filip12
Data dodania: 2011-12-02
jutro świnkę zabieram na badanie krwi.
z tego co zaobserwowałam to nie widzę długiej przyszłości przed nią.:(
po wizycie u weta dam znać.
filip12
Data dodania: 2011-12-02
Filip(świnka)zdechł 20 minut temu.
dziękuje za okazaną pomoc.