Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii morfologia kota

Forum

morfologia kota

Witam Mam gorącą prośbę o odczytanie wyników kota, napiszę jedynie te wyniki które mnie niepokoją WBC 5,2 LYM 0,8 LYM% 16,1 GRA% 82,2 RBC 10,5 HGB15,4 HCT 48,2 Mam dwie kotki, obydwie mają praktycznie identyczne wyniki. W styczniu chcę z nimi wyjechać poza granice kraju i zależy mi na tym aby były zdrowe. Co może być przyczyną tak złych wyników? Proszę o interpretację tych wyników i jakieś wskazówki co robić. Dziękuję i pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-06-21
Dzień dobry.
Oceniając wynik badania dodatkowego jakim jest m.in. badanie krwi musimy dysponować pełnym wynikiem a nie tylko jego wycinkiem czy też elementami, które wydają się być nieprawidłowe. Interpretacja badania krwi nie polega wyłącznie na porównaniu norm laboratoryjnych (pomijając już fakt, że różne laboratoria mają różne normy i różne jednostki w jakich wyrażane są parametry), istotny jest tutaj stan pacjenta, objawy, historia choroby. Do pełnej oceny morfologii krwi, potrzebny jest również manualnie wykonany rozmaz krwi i jego ocena przez lekarza lub pracownika laboratorium oraz niejednokrotnie biochemia krwi. W przypadku obniżenia liczby białych krwinek, procentowa ocena ich poszczególnych frakcji wykonana na podstawie badania mikroskopowego nie powinna być pominięta (i zastąpiona wynikiem z aparatu hematologicznego). Bez tych wszystkich informacji nie sposób jest dokonać interpretacji. Z tego względu rzadko udaje się udzielić dokładnej porady przez internet w tego typu zagadnieniach, częściej mają one charakter wskazówek niż konkretnych rozwiązań i nigdy nie zastąpią wizyty w gabinecie.
Przedstawione parametry nie muszą świadczyć o niczym złym, jeśli pozostałe oznaczenia są w normie, kotki czują się dobrze, mają aktualną profilaktykę i znamy ich historię, na razie nie ma się czym na zapas martwić. Badanie krwi natomiast trzeba powtórzyć za 2-4 tygodnie i porównać z obecnym stanem. Jeśli nie będą one prawidłowe, wówczas należy poszukać przyczyny odchyleń w układzie białokrwinkowym. Tych przyczyn jest wiele i konieczna byłaby dalsza diagnostyka.
Pozdrawiam.
jambox
Data dodania: 2011-06-28
Witam,
Zgadzam się, że wyniki morfologii krwi bez tzw. rozmazu ręcznego (obejrzenie pod mikroskopem i ocena krwinek białych, czerwonych
i płytkowych w rozmazie) jest mało miarodajna. Niestety wszystkie analizatory hematologiczne, przy "liczeniu" rozmazu obarczone są błędem, w tym wszystkie tzw. 3DIFF bardzo dużym. Z tego względu trudno jest na podstawie tych wyników ocenić, czy występuje limfopenia - niedobór limfocytów. Dodatkowo wartości prawidłowe dla leukocytów wynoszą u kotów 5,5 - 19,5 tysięcy. co oznacza, że wynik 5,2 jest tylko nieznacznie poniżej dolnej granicy. Należy również wziąć pod uwagę to, że liczba białych krwinek może zmieniać się i to radykalnie w ciągu kilku godzin.
Bardzo ważna uwaga. Morfologii krwi kotów nie da się oznaczyć prawidłowo na analizatorach "ludzkich" używanych w laboratoriach dla ludzi.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii